VIJESTI

Na Jahorini dvodnevna konferencija o graničnoj sigurnosti

U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i DCAF-a

Srna

31.5.2016

Ministarstvo sigurnosti BiH i Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) organizuju godišnju ministarsku konferenciju o saradnji u području granične sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, koja će danas i sutra biti održana na Jahorini.

Ministri i direktori graničnih policija regiona razmotrit će na 11. godišnjoj konferenciji rezultate DCAF programa granične sigurnosti u protekle četiri godine, razgovarati o problemu migracija i borbe protiv trgovine ljudima, te novom četvorogodišnjem planu rada, saopćeno je iz DCAF.

Ministri će, između ostalog, potpisati multilateralni Sporazum o organizaciji zajedničkih letova za povratak stranaca, Provedbeni sporazum o Platformi zajedničkog upravljanja podacima za izradu regionalnog sistema ranog upozoravanja i analize rizika, te Jahorinsku deklaraciju u kojoj se definišu prioriteti budućeg djelovanja i saradnje.

Konferencija će početi u 14.15 sati odvojenim bilateralnim sastancima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića sa ministrima unutrašnjih poslova Makedonije i Hrvatske, Mitkom Čavkovim i Vlahom Orepićem.

Mektić i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi uvodnim riječima obratit će se učesnicima konferencije u 15.30 sati.

Izjave za medije planirane su u 16.15 sati.

Za sutra od od 9.00 sati planirano je održavanje sesija i usvajanje zaključaka, te potpisivanje Jahorinske deklaracije.

Konferencija će biti održana u hotelu "Termag".