KOLUMNE

Uspješna zadaća

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

31.5.2016

Proteklog vikenda glavni grad Bosne i Hercegovine bio je domaćin predsjednicima osam zemalja, a njihov boravak u Sarajevu protekao je bez ijednog incidenta i u izuzetno pozitivnom ozračju. U vremenu kada Evropa i svijet pri organizaciji bilo kakvog događaja na visokom nivou strepe od brojnih opasnosti koje su postale globalna prijetnja, ova činjenica je još značajnija. 

Stoga sve pohvale za sigurnosni ambijent u kojem je protekla posjeta čak osam stranih zvaničnika idu na adrese policijskih agencija u BiH koje su dokazale da Sarajevo može biti centar regionalne sigurnosti. 

Policijske agencije BiH na ovom događaju su pokazale da su se spremne nositi i odgovoriti zadatku, koji je u današnje vrijeme sigurnosni i organizacijski izazov i za mnogo bolje opremljene policije u svijetu. 

Pogotovo ako se u obzir uzme to da, prema jasno utvrđenim pravilima i protokolima osiguranja, posjete predsjednika država drugim zemljama zahtijevaju osiguranje i provedbu posebnih mjera koje često utječu i na redovne aktivnosti stanovnika grada koji je domaćin posjete. 

S obzirom na to da su se tokom dva dana vikenda predsjednici iz osam država, kao i njihove delegacije, te tri člana Predsjedništva BiH kretali na više lokacija i prisustvovali na više događaja, jasno je da su bh. policijske agencije osvjetlale obraz i države i glavnog grada.

Zasigurno da nije slučajno ni to što u Sarajevu pri tome ni u jednom trenutku nije došlo do saobraćajnog kolapsa, što je uobičajeno za gradove u regionu i pri posjetama manjeg broja zvaničnika. Sveukupan dojam pokazuje samo da su naše policijske agencije obavile zadaću za svaku pohvalu.