VIJESTI

Novo vještačenje Zulfikara Ališpage, optuženog za zločine u selu Trusina

Sud Bosne i Hercegovine

Fena

30.5.2016

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku da se izvrši novo vještačenje zdravstvenog stanja Zulfikara Ališpage, optuženog za zločine počinjene u selu Trusina, općina Konjic.

Sud je tu odluku donio nakon što je Ališpago imao još jedan operativni zahvat, a odbrana konstatovala da zdravstveno stanje optuženog ne dozvoljava da prati sudski postupak.

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da će tim vještaka, osim uvida u medicinsku dokumentaciju, izvršiti i pregled Ališpage kako bi se i neposredno mogli uvjeriti u njegovo zdravstveno stanje.

Na statusnoj konferenciji, advokat Ragib Hadžić je kazao da Ališpagini nalazi ukazuju na zaključak da on objektivno ne može izdržati da suđenje traje tri sata sa 30 minuta pauze, kako su ranije utvrdili vještaci.

Hadžić je zatražio da Sud ukine jemstvo i mjere zabrane, te tražio da mu se dozvoli da u Srbiji posjeti majku i brata. O ovim zatjevima, Sud će donijeti odluku naknadno.

Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u selu Trusina zajedno s još pet pripadnika Armije BiH (ABiH) Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti, postupak je razdvojen u martu 2014. godine.

U međuvremenu, bivši pripadnici odreda ''Zulfikar'' Memić, Hodžić i Bojadžić su nepravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistava hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini. Salčin, također nekadašnji pripadnik tog odreda, te Hakalović, bivši pripadnik brigade ''Neretvica'', oslobođeni su optužbi.

Ališpago je, kao komandant Specijalnog odreda za posebne namjene ''Zulfikar'', optužen što ''nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci zločina budu kažnjeni''.

Naredno ročište zakazano je za 27. juni, javlja BIRN-Justice Report.