GLOBUS

Kožul razgovarao s delegacijom Parlamenta Italije

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH

Fena

30.5.2016

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Predrag Kožul razgovarao je danas u Sarajevu, u svojstvu koordinatora za primjenu Protokola o parlamentarnoj saradnji Italije i BiH, s Delegacijom Parlamenta Italije koju je predvodila poslanica u Predstavničkom domu italijanskog Parlamenta Tamara Blazina.

Blazina, koja je takođe koordinatorka za primjenu Protokola o parlamentarnoj saradnji Italije i BiH, izrazila je spremnost italijanske strane za punu implementaciju svih tačaka Protokola, kojeg su rukovodstvo Predstavničkog doma PSBiH i predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Italije Laura Boldrini potpisali u Rimu 4. marta ove godine.

Po riječima Blazine, za Italiju je važno da Bosna i Hercegovina što brže postane članica Evropske unije (EU) i nudi BiH svaku vrstu pomoći u procesu evropskih integracija, uključujući i razmjenu posjeta na nivou parlamentarnih komisija, kao i na stručno - tehničkom nivou, što su neki od ciljeva potpisanog Protokola o parlamentarnoj saradnji Italije i BiH.

Italija, naglasila je Blazina, gaji posebno prijateljske odnose sa BiH, kao i sa svim zemljama regiona zapadnog Balkana i zalaže se za nastavak procesa proširenja EU i na ovu regiju. Stoga Italija, rekla je poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Italije, očekuje što brži odgovor Evropske komisije na aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Zahvaljujući se Blazini na podršci evopskom putu BiH, Kožul je istakao da je potpisani Protokol o parlamentarnoj saradnji Italije i BiH izuzetno važan za BiH, budući da pruža mogućnost sticanja novih znanja i iskustava, kao i usvajanja dobrih praksi na putu BiH ka EU.

Ističući da sve vodeće bh. političke partije podržavaju proces evropskih integracija BiH, Kožul je rekao da je pomoć prijateljskih zemalja poput Italije dobrodošla, te prihvatio poziv za razmjenu posjeta na nivou komisija i stručnih službi dva parlamenta.

Tokom razgovora razmotrena su i pitanja bezbjednosti, kao i izbjegličke krize, koja, kako je rečeno, negativno utiče na proces proširenja EU.

Bilo je riječi i o nastavku dobre ekonomske saradnje dviju zemalja, kao i o infrastrukturnoj povezanosti zemalja regiona zapadnog Balkana s evropskim koridorima, o čemu će sutra biti riječi na sastanku Parlamentarnog odbora Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative (CEI), čiji je domaćin PSBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.