GLOBUS

Irački Kurdi osvojili devet sela od ISIL-a

U operaciji učestvovalo oko 5.500 pešmerga boraca

Fena

30.5.2016

Pešmerga snage iračkih Kurda okončale su u ponedjeljak operaciju istočno od uporišta radikalne grupe Islamska država nakon što su osvojile devet sela, navode kurdske snage u saopćenju. 

Regionalno sigurnosno vijeće Kurdistana saopćilo je da je operacija pokrenuta u nedjelju prije zore "ostvarila svoje ključne ciljeve".

U saopćenju vijeća se navodi da je Islamska država okupirala devet sela od ljeta 2014. godine i da su ih ranije uglavnom nastanjivale iračke manjine Kakai i Šabak.

U operaciji je učestvovalo oko 5.500 pešmerga boraca podržanih zračnim udarima koalicije pod američkim vodstvom na površini od 120 kvadratnih kilometara.

Ta regija u blizini Khazira, leži duž glavnog autoputa između Mosula i prijestonice kurdske autonomne regije, Arbila.

Vijeće je saopćilo da je tokom dvodnevne operacije ubijeno 140 boraca Islamske države i da je uništeno 14 autobombi.

Zapovjednik pešmerga snaga u regiji izjavio je na konferenciji za novinare da su četvorica pripadnika kurdskih snaga poginula i 34 ranjena tokom operacije.

Nova ofanziva protiv pripadnika ISIL-a na sjeveru zemlje uslijedila je sedmicu dana nakon što su iračke vladine snage pokrenule napad na Faludžu, jedino veliko gradsko uporište tzv. Islamske države u Iraku, prenosi agencija AFP.