BIH

Borenović: Neophodno ponovo uspostaviti povjerenje

Predsjednik Partije demokratskog progresa

Fena

30.5.2016

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da postoji tendencija stvaranja nepovjerenja među političkim strukturama u BiH i da je potrebno učiniti dodatni napor kako bi se ponovo stvorio kompromis i povjerenje, što je moguće isključivo donošenjem odluka na bazi konsenzusa.

Također, ustvrdio je i "da se stanje u BiH u posljednje dvije sedmice komplikuje, posebno nakon objave odluke o popisu i neprimjerenih govora islamskih i katoličkih vjerskih vođa u BiH koji se mogu okarakterisati govorom mržnje“, saopćeno je iz PDP-a. 

-  Uprkos naporima koje činimo u posljednje vrijeme u vezi s usvajanjem mehanizma koordinacije i prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, desila se jednostrana odluka o popisu, bez saglasnosti Srba u BiH. To može dovesti do objavljivanja netačnih rezultata, što bi upisivanjem nerezidentnih stanovnika vještački povećalo broj Bošnjaka za preko pet odsto - rekao je Borenović u obraćanju Političkoj skupštini Evropske narodne partije (ENP) u Luksemburgu.

Istakao je i da treba „ohrabriti političke elite, posebno koje pripadaju većinski islamskoj zajednici da je potrebno hrabrije i snažnije uključiti se u borbu protiv terorizma, pri čemu treba ostvariti punu saradnju zajedno s političkim, medijskim, obrazovnim, lokalnim i drugim institucionalnim zajednicama‎“.