NOGOMET

PREDSTAVLJAMO UČESNIKE EURA U teškoj grupi Česi žele treće mjesto

Recept za golove - kvalitetan veznjak, brza krila i visok napadač

A.U.

30.5.2016

Još od odlaska Pavela Nedveda Češka nije uspjela dostići staru slavu kada su ovu ekipu krasile zvijezde evropskog fudbala, no i bez previše zvjezdanih imena, na Euro idu s ciljem prolaska u drugi krug.

Petr Cech je definitivno najbolji i najskuplji igrač ekipe Pavela Vrbe, no on nije jedina uzdanica. Česi u ekipi imaju i neugodne Vladimira Daridu i  Ladislava Krejcija, te visokog centarfora Tomasa Necida. Česi igraju fudbal dosta sličan našoj reprezentaciji – imaju brza krila i jednog kvalitetnog veznjaka koji ih može razigravati. Njihov zadak je upućivanje što više centaršuta u nadi da će neke od njih visoki Necid pospremiti u mrežu. Tu je i vremešni Rosicky, no upitno je koliko on može sa svojih 36 godina. 

Nije to previše različit stil igre od onog kojeg su igrali kada su u ekipi bili Nevded i Jan Koller, uz napomenu da su igrači sada manje kvalitetni u odnosu na spomenutu dvojicu. O kvaliteti te ekipe najbolje govori činjenica da zauzimaju treće mjesto na listi uzastopnih pobjeda na Euru i kvalifikacijama. Naime, od 6. septembra 1998. do 9. oktobra 1999. godine Česi su ostvarivali samo pobjedu za pobjedom, ukupno njih deset. U tom smislu, od njih su bolje samo Njemačka i Francuska.

Sa klupe ih predvodi 52-godišnji Pavel Vrba koji je ranije ostvarivao uspjehe sa Victoriom Plzen, a ostvario je i rekord za češke klubove tako što je tri puta u nizu igrao grupnu fazu Lige prvaka, a navijači Željezinčara pamte ga iz duela Plzena i Željezničara 2013. godine.

Iako su Česi jaka ekipa, treba izaći da u žrijebu nisu imali sreće, pa su ih zapale Španija, Hrvatska i Turska. Jasno je da se ni protiv jedne od ovih ekipa Češka ne može smatrati favoritom, ali ne treba ih ni otpisati uzimajući u obzir da će dalje ići i četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Vjerovatno je da će upravo na taj način Češka ići dalje, a očekuje se da će ekipe koje osvoje četiri boda i završe na trećem mjestu, zasigurno biti onima koji će igrati u osmini finala. 

Zanimljivosti

Najbolji rezultat: Drugo mjesto na Mundijalima 1934. i 1962., osvajači Eura 1976. godine (kao Čehoslovačka)

Trener: Pavel Vrba

Najbolji strijelac: Jan Koller (55)

Najviše nastupa: Petr Čech (119)

Godina formiranja Saveza: 1901.

Nadimak: Nároďák (Nacionalna reprezentacija)

Domaći stadion: Eden Arena

Spisak reprezentativaca

Golmani: Petr Cech (Arsenal), Tomas Vaclik (Basel), Tomas Koubek (Slovan Liberec)

Odbrana: Theodor Gebre Selassie (Werder Bremen), Roman Hubnik (Viktoria Plzen), Pavel Kaderabek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Sparta Prague), David Limbersky (Viktoria Plzen), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), Tomas Sivok (Bursaspor), Marek Suchy (Basel), Ondrej Zahustel (Sparta Prague)

Vezni red: Vladimir Darida (Hertha Berlin), Borek Dockal (Sparta Prague), Daniel Kolar (Viktoria Plzen), Jan Kovarik (Viktoria Plzen), Ladislav Krejci (Sparta Prague), Lukas Marecek (Sparta Prague), David Pavelka (Kasimpasa), Jaroslav Plasil (Bordeaux), Tomas Rosicky (Arsenal), Jiri Skalak (Brighton), Josef Sural (Sparta Prague)

Napad: David Lafata (Sparta Prague), Tomas Necid (Bursaspor), Patrik Schick (Bohemians Prague), Milan Skoda (Slavia Prague), Matej Vydra (Reading)

Raspored:

13. juni Španija – Češka  (15:00)
17. juni Češka – Hrvatska (18:00)
21. juni Češka – Turska (21:00)