GLOBUS

Svjetska zdravstvena organizacija izvjestila o velikom manjku sredstava za borbu protiv zika virusa

Države članice do sada donirale 13 posto novca za liječenje

Fena

30.5.2016

Države članice do sada su donirale 13 posto novca koji se tražio za borbu protiv epidemije zika virusa u prvoj polovini ove godine, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

UN-ova agencija za javno zdravstvo saopćila je da je primila samo 2,3 miliona od traženih 17,7 miliona dolara.

Ukupno su agencije UN-a, među kojima je i WHO, tražile 56 miliona dolara za borbu protiv virusa, koji može izazvati neurološke poremećaje. Finansiranje te borbe do sada je "daleko ispod tih zahtjeva", saopćio je WHO.

- Ujedinjene nacije stoga smanjuju svoje planove potrošnje kako bi "osigurale da limitirana finansijska sredstva idu tamo gdje su najviše potrebna", saopćio je WHO, ne objavljujući novu brojku koja bi predstavljala donju granicu uloženih sredstava, prenosi DPA.

WHO koordinira međunarodne naučne napore na proučavanju virusa, nalaženju načina za sprečavanje njegovog širenja i razvoju vakcine.

Osim toga WHO je objavio brojne izvještaje kako bi informirao svijet o zika virusu, koji uglavnom prenose komarci, ali se također prenosio i spolnim putem.

WHO je proglasio trenutnu epidemiju zika virusa - uglavnom u latinoameričkim zemljama - prijetnjom po javno zdravlje jer stvara deformacije na mozgu kod novorođenčadi i paralizu kod odraslih osoba.