VIJESTI

Zvizdić posjetio bh. paviljon na Trijenalu u Milanu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u posjeti Italiji

Redakcija

30.5.2016

Na poziv Andrea Cancellata, direktora 21. internacionalne izložbe Trijenale u Milanu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetio je izložbu na kojoj, pored Bosne i Hercegovine, učestvuje još 37 država svijeta i koja se održava na prostoru od gotovo četrdeset hiljada kvadratnih metara.

Zvizdić je zajedno sa Cancellatom posjetio paviljon bh. umjetnika koji se nalazi u reprezentativnoj Pallazzo della Permanente i zahvalio se na velikoj pomoći i izvanrednim uslovima koji su omogućili da se BiH predstavi na najbolji način.

- Vlada Republike Italije je u startu uložila više od 100.000 KM za pokrivanje troškova najma izlagačkog prostora, osiguranja i održavanja eksponata bh. paviljona i na tome smo vam posebno zahvalni - rekao je Zvizdić tokom susreta s Cancellatom.

On je tom prilikom rekao da je za BiH izuzetno važno učešće na ovoj svjetskoj manifestaciji dizajna, arhitekture i savremene umjetnosti i istaknuo značaj mogućnosti da se promoviraju proizvodi naših savremenih dizajnera. Rekao je i da je značajno predstavljanje bh. proizvođača namještaja, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je industrija namještaja najbrže rastuća industrija u BiH, sa značajnim udjelom u ukupnom izvozu. Izrazio je zadovoljstvo posjećenošću bh. paviljona i rekao da je velika čast da BiH ima svoje značajno mjesto na ovoj manifestaciji.

"Contemporary Heritage" naziv je predstavljanja bh. umjetnika i objašnjava koncept prezentacije bh. učesnika na Trijenalu kroz prikazivanje tradicije i očuvanja kulturnog naslijeđa u novom i originalnom obliku. Bosnu i Hercegovinu na ovoj svjetskoj izložbi predstavljaju Projekt bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, Zanat iz Konjica, MS&Wood iz Fojnice i Artisan iz Tešnja.

Tema ovogodišnjeg Trijenala je "21. stoljeće - Dizajn nakon dizajna" i u naredna četiri mjeseca će biti održana važna dešavanja poput samita svih organizatora sedmica dizajna, sajma namještaja, treća svjetska konferencija svih bijenala i trijenala u svijetu kao i sastanak svih direktora muzeja u svijetu.

Susretu predsjedavajućeg Zvizdića i direktora Cancellata prisustvovao je konzul BiH u Milanu Igor Babić.