LIFESTYLE

Iran želi bolju kontrolu nad aplikacijama za razmjenu poruka

Podatke će pohranjivati na serverima fizički smještenima unutar zemlje

(Aj. B.)

30.5.2016

Iransko Vrhovno vijeće za cyberprostor objavilo je ove nedjelje odluku prema kojoj se sprema uvođenje veće kontrole nad komunikacijama iranskih građana. Vladajući su putem tog regulatornog tijela naredili svim kompanijama koje imaju mobilne aplikacije za razmjenu poruka (poput WhatsAppa, Messengera, Vibera ili Telegrama) da podatke o iranskim državljanima moraju pohranjivati na serverima fizički smještenima unutar te zemlje. U suprotnom bit će im onemogućen daljnji rad u Iranu, prenosi Bug.hr.

Ova je odluka donesena po naputku ajatolaha Alija Hameneia, a nije prva cenzorske prirode. Iran, naime, već duže vrijeme blokira Facebook i Twitter kojima se može pristupiti samo putem VPN-a. Pravilo o pohrani podataka unutar Irana najviše bi moglo pogoditi Telegram, najpopularniju chat aplikaciju u toj zemlji – ovu aplikaciju koristi oko 20 milijuna Iranaca.

Kompanijama je ostavljeno godinu dana da se prilagode i svoje servere premjeste u Iran. Očekivano, korisnici se brinu da će njihova inače sigurna i kriptirana komunikacija s novim pravilima postati dostupnija vladajućima i podložnija cenzuri. Očekivano, korisnici se brinu da će njihova inače sigurna i kriptirana komunikacija s novim pravilima postati dostupnija vladajućima i podložnija cenzuri.