CRNA HRONIKA

GP BiH: Spriječeno krijumčarenje migranata iz Šri Lanke

Otkriveni prilikom kontrole dva vozila nacionalnih oznaka Srbije

Fena

30.5.2016

Službenici Granične policije BiH jučer su spriječili krijumčarenje pet državljana Šri Lanke u graničnom pojasu Šepak na području Zvornika, priopćeno je iz Granične policije (GP) BiH.

Ilegalni migranti su otkriveni prilikom granične kontrole putničkih motornih vozila „Opel“ i „Daewoo“, nacionalnih oznaka Srbije. Opelom je upravljao državljanin Srbije P. M. (1978.), dok su u Daewoou bili državljani Srbije Ž. F. (1967.)  D. A. (1978.), državljanin BiH. Protiv P. M., Ž. F. i D. A., koji su lišeni slobode, Tužiteljstvu BIH će biti podneseno izvješće zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo "krijumčarenje ljudi".

Strani državljani su predani Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

 - Graničnoj policiji BiH u posljednjih mjesec i pol, ovo je četvrti slučaj otkrivanja organiziranih kriminalnih grupa koje pokušavaju prokrijumčariti ilegalne migrante preko BiH u zemlje EU.U tim slučajevima spriječeno je krijumčarenje državljana Indije i Šri Lanke zbog čega je devet osoba lišeno slobode. GP BiH nastavit će intenzivirane aktivnosti sprečavanja ilegalnih migracija preko teritorije BiH - poručila je glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković.

Također, pripadnici Granične policije BiH ispitali su u svojstvu osumnjičenih službenike GP BiH B. Č. (1981.) i Uprave za neizravno oporezivanje BiH D. I. (1979.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo "primanje dara i drugih oblika koristi".

Naime, na Međunarodnom graničnom prijelazu Klobuk 27. svibnja osumnjičeni su od državljana Republike Hrvatske i Egipta zahtijevali 400 eura kako bi im omogućili neometan ulazak i unos oko 13.000 eura.

 Obaviješteno je Tužiteljstvo BiH o događaju. U tijeku je daljnji rad na ovom slučaju.

- Pozivamo sve građane da prijave slučajeve poput ovoga. Samo u saradnji s vama možemo iskorijeniti korupciju koja kao savremena pošast izjeda bosanskohercegovačko društvo. Osim saznanja o korupciji naših ili službenika drugih organa na granici, pozivamo građane da prijave informacije i saznanja o bilo kojoj vrsti prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija. Kontakt-telefone i e-mail adrese možete naći na veb-stranici GPBiH www.granpol.gov.ba - stoji u pozivu glasnogovornice Dujković.

 Također, na MGP Orašje danas je pri ulasku u BiH slobode lišen Š. Š. (1962.) jer ga je potraživao Osnovni sud Doboj zbog kaznenog djela "falsifikovanje isprave". Državljanin BiH je predan službenicima Sudske policije Doboj.

 Dan ranije, 29. svibnja službenici PGP Orašje slobode su lišili F. D. (1970.), državljanina BiH i Irske.

 Graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuju Sud BiH zbog kaznenog djela „krijumčarenje ljudi“ i Tužiteljstvo BiH zbog "ratnog zločina protiv civilnog stanovništva". Spomenuti će bit predan službenicima Sudbene policije Suda BIH.

Službenici PGP Bijeljina 29. svibnja slobode su lišili M. T. (1987.), državljanina BiH, jer ga je potraživao Osnovni sud Derventa zbog kaznenog djela "nasilničko ponašanje". Osoba je kontrolirana na MGP Rača prilikom ulaska u BiH i predata službenicima Sudske policije Bijeljina.

Također, službenici PGP Velika Kladuša 29. svibnja su predali bh. državljanku T. DŽ. (1951.) službenicima Sudske policije Bihać nakon što je utvrđeno da je potražuje Općinski sud Bihać zbog kaznenog djela "nasilničko ponašanje". Kontrolirana je na MGP Velika Kladuša pri ulasku u BiH, navodi se u priopćenju.