BIH

Podžić i Šiljegović razgovarali sa državnom sekretarkom Rumunije

Bh. parlamentarci održali sastanak sa Otiliom Savom

Fena

30.5.2016

Predsjedavajući zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović sastali su se danas u Sarajevu s državnom sekretarkom Rumunije Otiliom Savom.

Rumunska delegacija, koju su pored državne sekretarke činili i ambasador Rumunije u BiH Filip Todorescu, vojni ataše Rumunije u BiH brigadir Valentin Voaides i njegov saradnik brigadir Renato Nadolu, informirali su domaćine o zakonskim rješenjima kojima se u Rumuniji regulišu statusna pitanja veterana u oružanim snagama, kao i angažman supružnika stradalih pripadnika vojnih jedinica u okviru Ministarstva odbrane Rumunije.

Državna sekretarka Otilia Sava navela je da u Rumuniji postoji posebno zakonsko rješenje kojim se reguliše školovanje djece i rješavaju slična statusna pitanja pripadnika rumunskih oružanih snaga stradalih tokom učešća u mirovnim misijama u inozemstvu.

Podžić i Šiljegović informirali su goste o najvažnijim segmentima demokratske kontrole institucija odbrane i sigurnosti u BiH. Naveli su da je Bosna i Hercegovina jedina u regionu institucionalizirala zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda pripadnika oružanih snaga kroz postojanje Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH.

Državna sekretarka Rumunije dala je snažnu podršku institucijama BiH na njihovom putu ka euroatlantskim integracijama, te istakla potrebu uspostavljanja bliske saradnje parlamenata ove dvije zemlje, posebno radnih tijela koja se bave demokratskom kontrolom odbrambeno - sigurnosnog sektora u ovim državama, saopćeno je iz PSBiH.