VIJESTI

Uprava Hidroelektrana na Trebišnjici: Vukanović ne govori istinu

Nakon optužbi da je preduzeće sklopilo dva nezakonita ugovora

Autor:P. M.

30.5.2016

Uprava Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) odbacila je kao neistinite i neargumentovane optužbe Nebojiše Vukanovića, predsjednika Liste za pravdu i red i savjetnika Mladena Bosića, da je ovo preduzeće nedavno sklopilo dva nezakonita ugovora, tj da u javnim nabavkama nezakonito posluje.

Govoreći o radovima na betonskom oblaganju tunela Fatničko polje-Bilećko jezero, za koje je Vukanović tvrdio da je riječ o fiktivnim i nezakonitim poslovima sklopljenim samo sa jednim ponuđaćem, Gordan Mišeljić, generalni direktor HET-a rekao je da se ne radi o sanaciji, već o nastavku-drugoj fazi započetih radova, te da je po novom zakonu o javnim nabavkama dovoljno da dobavljač ima samo jednu validnu ponudu.

miseljic

Mišeljić: HET neće biti oštećen ni za jednu marku

- Na kraju tog dovodnog tunela biće napravljena hidroelektrana Bileća u budućnosti, pa je, u skladu sa tim, uprava preduzeća donijela plansku stavku vezano za nastavak izgradnje betonske obloge. Tunel je dugačak 15 kilometara i 540 metara, a za sada je betonirano svega četiri i po kilometra. Predviđena suma novca je deset miliona, ali to je u pitanju trogodišnji ugovor. Radovi će biti rađeni naredne tri godine. Za 2016. godinu po tom ugovoru predviđeno je milion i po maraka. Ugovor još uvijek nije zaključen. Za sada postoji samo odluka izboru najboljeg ponuđača "Herc gradnja" iz Bileće - naveo je Mišeljić.

Rukovodstvo HET-a predočilo je novinarima ugovor o betoniranju navedenog tunela kao dokaz da isti još nije potpisan.

Odgovarajući na Vukanovićeve optužbe za zloupotrebe u vezi sa nabavkom uređaja za kontrolu kvaliteta vina, Mišeljić je pojasnio da je HET, zbog svoje laboratorije, registrovan i za kontrolu kvaliteta vode i hrane, da se opremanjem laboratorije ovim uređajem željela pružiti podrška trebinjskim vinarijama, te da je riječ o uslugama na komercijalnoj osnovi.

- Namjera nam je bila da u skladu sa inicijativom Udruženja vinara ‘Vinos’i preporukama resornog ministratva izađemo u susret trebinjskim vinarima i damo podršku toj vrsti proizvodnje u našem gradu, kako oni ubuduće ne bi morali da obavljaju kontrole vina negdje u zapadnoj Hercegovini. To će moći da rade i u svom gradu, po nekim realnim cijenama - zaključio je Mišeljić i dodao da, zbog toga  HET neće biti oštećen ni za jednu marku.