VIJESTI

TIRANA Podrška BiH u njenim naporima da aktivira MAP

Parlamentarna skupština NATO-a

Fena

30.5.2016

Na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) u Tirani, na kome su učestvovali i članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u PSNATO Nikola Lovrinović i Asim Sarajlić, usvojena je Deklaracija u kojoj zemlje članice PSNATO, uoči predstojećeg Samita NATO-a u Varšavi, daju punu i nedvosmislenu podršku BiH u njenim naporima da aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP) i u kojoj se zemlje članice NATO-a pozivaju da BiH podrže i pomognu na evropskom i evroatlantskom putu.

Predsjedavajući PSNATO Michael Turner, koji je član Kongresa SAD, pozvao je bh. političare da učine sve kako bi se MAP aktivirao što je prije moguće.

- Građani BiH zaslužuju našu podršku - poručio je Turner.

Učesnici plenarne rasprave na zasjedanju PSNATO u Tirani, među kojima su bili i predsjednik Parlamenta Albanije Ilir Meta, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Alexander Vershbow, snažno su podržali evropski i evroatlantski put BiH, te pozvali vodeće političare u BiH da vrijeme iskoriste kako bi napravili dodatni reformski zamah u postizanju spoljnopolitičkih ciljeva za koje postoji jasno opredjeljenje.

Tokom zasjedanja PSNATO podržan je napredak koji zemlje zapadnog Balkana imaju na evropskom i evroatlantskom putu, a lideri tih zemalja pozvani su na jačanje međusobne bilateralne i regionalne saradnje, saopćeno je iz PSBiH.