CRNA HRONIKA

DOBOJ Uhapšen napadač na inspektora

Fizički napad u preduzeću "Rašo" u Osječanima

Srna

30.5.2016

15:50 Vlasnik preduzeća „Rašo“ iz Bušletića kod Doboja, D.J., uhapšen je danas nakon što je fizički napao inspektora vodne inspekcije u RS-u, tokom kontrole u toj firmi.

Nezvanično, uhapšen je Dušan Jeftić jer je udario šakom u glavu inspektora Dragana Despotovića.

Iz Centra javne bezbjednosti Doboj je, uz navođenje inicijala učesnika tog slučaja, potvrđeno da je tokom redovnog inspekcijkog nadzora u privrednom društvo „Rašo“, koji su vršila tri inspektora Republičke vodne inspekcije, D.J. fizički nasrnuo na inspektora D.D. zadavši mu šakom udarac u glavu.

Povrijeđenom je ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja Doboj, nakon čega je prevezen u dobojsku bolnicu.

Ljekari se zasad nisu izjasnili o stepenu zadobijenih povreda.

Nad D.J. je u toku kriminalistička obrada, a po kompletiranju predmeta protiv njega će Okružnom tužilaštvu Doboj biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

14:50 Inspektor republičkog inspektorata povrijeđen je danas prilikom službene kontrole tokom koje je fizički napadnut u preduzeću "Rašo" u Osječanima kod Doboja, saopšteno je iz Inspektorata Srpske. 

U saopštenju se navodi da su radnici preduzeća inspektore spriječili da izvrše kontrolu uređenja vodotoka i eksploatacije šljunka, te ih verbalno, a zatim i fizički napali.

Povrijeđeni inspektor je službenim automobilom prevezen u Dom zdravlja u Doboju, a o događaju je obaviještena policija, te iz Inspektorata očekuju da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzeti sve potrebne mjere radi sankcionisanja napadača, jer napad na službeno lice predstavlja krivično djelo.

Iz Inspektorata podsjećaju da ovo nije prvi put da su inspektori izloženi napadima, te da je bilo slučajeva fizičkih napada, otimanja mobilnih telefona, te skidanja točkova sa automobila, pa čak i ekstremnih situacija gdje su im životi bili ugroženi prijetnjom vatrenim oružjem. 

"Bez obzira na prijetnje, mi ćemo i dalje raditi svoj posao i nikome nećemo dozvoliti da vrši pritisak na inspektore", poručili su iz Inspektorata Srpske. 

Iz ove institucije očekuju od drugih nadležnih organa da preduzmu mjere u cilju zaštite službenika, kao i od predstavnika poslodavaca i sindikata da pruže podršku inspektorima na terenu.