VIJESTI

ŠAROVIĆ: Vijeće ministara još nije dobilo zahtjev za informaciju o popisu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Srna

30.5.2016

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će Vijeće ministara, ako dobije zahtjev Parlamentarne skupštine BiH, dostaviti informaciju o odluci o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva. 

"U Generalni sekretarijat Vijeća ministara do jutros nije stigao zahtjev Parlamentarne skupštine za dostavljanje odgovarajuće informacije koja bi bila predmet parlamentarne rasprave", rekao je Šarović novinarima nakon što je prekinuta hitna sjednica Predstavničkog doma u vezi sa jedinstvenim programom obrade popisnih podataka. 
 
Šarović je podsjetio da je Vijeće ministara 10. marta imalo na dnevnom redu informaciju o poroblemu usvajanja jednistvenog programa obrade popisnih potadatka i da je tad donijelo zaključak kojim je od Agencije za statistiku BiH i entitetskih zavoda za statistiku zatraženo da ulože dodatne napore kako bi zajednički došli do jedinstvenog programa i kako bi rezultati bili objavljeni do zakonom predviđenog roka. 
 
"Vidimo da se nije moglo doći do jedinstvenog stava i da smo došli u situaciju da o tome raspravlja parlament", konstatovao je Šarović.
 
On je istakao da po Zakonu o popisu stanovništva Vijeće ministara nema bilo kakve ingerencije u vezi sa pitanjem jedinstvenog programa obrade popisnih podataka, ali da će, ako parlament zatraži informaciju, zatražiti informacije od nadležnih institucija, u ovom slučaju statističkih agencija u BiH. 
 
Osvrćući se na zahtjev SDP BiH da Vijeće ministara dostavi informaciju o Pismu namjere o kreditnom aranžmanu sa MMF-om, Šarović je rekao da ovaj dokument do sada nije bio na dnevnom redu Vijeća ministara. 
 
"Ali mogu reći da se Pismo trenutno usaglašava unutar Fiskalnog vijeća i nadležnih entitetskih institucija", rekao je Šarović i najavio da će, ukoliko ovaj dokument dođe na sjednicu Vijeća minsitara, biti javno objavljen.
 
Prema njegovim riječima, delegacija MMF-a je, prilikom prošlosedmične posjete, izrazila rezerve o uvođenju "plavog dizela" u BiH. 
 
"Tražili su odvojen sastanak sa mnom, kako bi razgovarali o 'plavom dizelu'. Bio sam izričit i rekao da je to pitanje u odmakloj fazi", zaključio je Šarović.