VIJESTI

BOSANSKA GRADIŠKA Noću spavaju u štali, a danju borave pod kruškom

Zbog klizišta popucala kuća Jokića

Autor:B. GRGIĆ

30.5.2016

Klizište u selu Trnovac kod Bosanske Gradiške oštetilo je kuću šestočlane porodice Jokić, koja se, zbog straha i neimaštine, privremeno nastanila u štali. Klizište je presjeklo i put pa je do ove kuće moguće doći jedino preko njiva i kroz šumu. Milovan kaže da noćima ne spava zbog opreza, bojeći se da klizište ne odnese i štalu.

Veliki rizik

- Svake noći osluškujemo kako zemlja puca, otvaraju se pukotine na sve strane, a cijeli plato s kućom i drugim objektima se pomjera i klizi prema potoku – govori Milovan.     

Njegova supruga Mirjana, držeći u naručju dvogodišnju kćerku Nevenku, odavno je u panici zbog oštećenja kuće i pomoćnih objekata.

jokici-ispred-stale

Jokići ispred štale u kojoj borave

- Problemi su nastali poslije dugotrajne kiše i velikih poplava prije dvije godine. Od prošlog ljeta brda ispod i iznad kuće ubrzano su počela da se pomjeraju. U prostorije ulazimo uz veliki rizik, djeci ne damo unutra nego najveći dio dana boravimo vani, pod kruškom - ističe Mirjana.

milovan-pokazuje-popucalu-kucu

Popucala kuća

 Pokrenuta akcija

Najstarija kćerka Biljana je deveti, sin Borislav sedmi, a Milanka četvrti razred Osnovne škole. Svi priželjkuju da se što prije isele s klizišta, da dobiju bolju i sigurniju kuću. Zato su u turjačkoj školi pokrenuli akciju za Jokiće.

Obećana pomoć

- Prikupili smo nekoliko hiljada maraka, mnogi su nam obećali građevinski materijal i druge vidove pomoći - kaže Biljana Barać, direktorica škole koju pohađaju mali Jokići.