BIH

PREDSTAVNIČKI DOM FBiH: Usvojene izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom

Vanredna sjednica u Sarajevu

A. Du.

30.5.2016

14:30 Usvojene su izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, kojima se osigurava kontinuitet isplate u obimu i vrsti prava, koja su utvrđena pravomoćnim rješenjima za oko 42.000 korisnika ovih prava.

Izmjene i dopune ovog zakona prema riječima ministra Veska Drljače, propisuju utvrđivanje fiksne osnovice za obračun mjesečnih novčanih primanja, koja iznosi 274,40 KM. Prema dosadašnjim odredbama Zakona, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosila je 80 posto od najniže cijene rada utvrđene Kolektivnim ugovorom, ali je stupanje. na snagu novog zakona o radu došlo do izmjene dosadašnjih kolektivnih ugovora.

Pored ove izmjene, bitna izmjena je i formiranje komisije koja će ispitati da li je osoba koja je civilna žrtva rata i žrtva silovanja.

14:12 Sa 54 glasa usvojene su izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku.

12:40 Počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj se raspravlja o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku te o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodice s djecom.

Ministar pravde Mato Jozić rekao da je "primijećena je ustaljena praksa sudova u FBiH da mijenjaju predmet izvršenja, u korist tražilaca izvršenja, s novčanog potraživanja na upis zabilježbe založnog prava nad dionicama privrednih subjekata u vlasništvu Federacije BiH, kantona, općina i gradova".

Novo zakonsko rješenje bi, kaže, ukinulo bi tu praksu. Tražioci bi umjesto upisa u vlasništvo nad nekretninom, dobili novac koji im se duguje.

- Imamo na sceni zloupotrebe. Nekretnine se pridaju za bescijenje. Moramo zaštiti imovinu FBIH - rekao je on.

Poslanik SBB-a Faruk Ćupina naglasio je da Vlada mora zaštiti institucije i imovinu FBIH ali da se moraju osigurati i prava tražioca potraživanja odnosno jednakost pred zakonom.