GLOBUS

VELIKA OFANZIVA: Iračke snage ušle u glavni grad ISIL-a, počele žestoke ulične borbe

Još 50. 000 stanovnika ostalo zarobljeno u Faludži

(Al. Ti.)

30.5.2016

Iračke snage ušle su u ponedjeljak u područje oko grada Faludže iz tri smjera, piše AFP. Time je ofanziva čiji je cilj zauzeti drugi najveći grad pod kontrolom ISIL-a krenula u ključnu fazu.

 - Iračke snage ušle su u Faludžu uz zračnu potporu međunarodnih snaga, iračkog ratnog zrakoplovstva te artiljerije i tenkova. Antiterorističke jedinice, Anbar policija i iračka vojska su oko 4 sata ujutro krenule prema gradu iz tri smjera. Džihadisti Daesh-a (drugo ime za ISIL) nam pružaju otpor - rekao je general Abdelwahab al-Saadi, zapovjednik cijele operacije.

Grad Faludža nalazi se tek 50 kilometara zapadno od Bagdada, a pod kontrolom ISIL-a nalazi se od početka 2014. godine - od tada su iz njega pobjegle hiljade ljudi, ali smatra se da je još najmanje 50. 000 civila zarobljeno u gradu. Postoji opravdana bojazan da bi ih džihadisti mogli koristiti kao živi štit tokom borbi.

Uz Mosul, Faludža je najveći grad u Iraku pod kontrolom ISIL-a, koji od većih gradova drži i Raqqu u Siriji (koja je i neslužbeni glavni grad ISIL-a). Tokom invazije u Iraku, američke su snage 2004. godine tamo naišle na najveći otpor.