VIJESTI

HUSIĆ: Građani će imati kvalitetnije usluge

Novi v. d. direktora Doma zdravlja KS

Autor:M. HALILOVIĆ

31.5.2016

- Povjeren mi je odgovoran i težak zadatak, a prvenstveno mi je cilj da građani i zaposlenici dobiju kvalitetniju uslugu i da budu što zadovoljniji. Posljednji je čas da ne gubimo ono što školujemo, da ne gubimo dobar kadar - kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" novi vršilac dužnosti direktora Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Fuad Husić.

- Postoje programi koji će zasigurno poboljšati zdravstveno stanje i dovesti na onaj nivo koji nam je potreban. To je sve sadržano u skladu s reformama zdravstva, koje se već događaju. Vrlo je teško, ali ćemo se potruditi da pružimo kvalitetnije usluge - dodaje Husić.

Zdravstveno stanje

Husić je govorio o prioritetima i problemima u Domu zdravlja KS te je istaknuo da će se brojni problemi riješiti ponovnim otvorenjem DZ “Kumrovec”, koje se može očekivati do početka nove školske godine.

- Šanse su velike da se otvori do kraja avgusta. Zadovoljstvo će nam biti da u punom kapacitetu otvorimo "Kumrovec", jer će ovim potezom biti riješena mnoga pitanja koja se nadovezuju jedna na drugo. Nadam se da će doći do ubrzanja građevinskih radova - kaže Husić.

Posljednjeg mjeseca aktuelna je priča o produžavanju radnog vremena ljekara u domovima zdravlja, a kako je Husić istaknuo, nije problem u produžavanju, problem je u tehničkim problemima, preklapanju ordinacija i radnom vremenu.

Radno vrijeme

- Opet se dotičemo teme Doma zdravlja na Otoci. Druga će to biti priča kada se izgradi, jer onda preklapanje neće biti problem. Pojačat ćemo rad s više timova i tako rasteretiti ljekare iz prve smjene i omogućiti građanima koji dolaze u kasnim satima sa posla, da imaju uslugu kakvu zasužuju. U svakom slučaju, ja sam za zajednički dogovor sa ministricom zdravstva KS Zilhom Ademaj, jer vidim da vuče korisne poteze i da je plan i program veoma dobar. Ima tu još mnogo čega, ali naći ćemo zajedničko rješenje - kazao je Husić.   

Stručan kadar

Husić je kazao da treba stimulirati mlade, posebno učenike srednjih škola, da se opredijele za ono što je potrebno i čega najviše nedostaje, kao, naprimjer, pedijatara, pulmologa, a ne da upisuju ono čega ima i viška. Dodao je i da uvijek može bolje te da postoji stručan kadar, koji zasigurno može doprinijeti tome da se zdravstveno stanje promijeni.