VIJESTI

Počelo suđenje ratnom heroju odbrane Goražda Ahmetu Sejdiću

Čitanjem optužnice u Sudu BiH

M. Aš.

30.5.2016

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi optužbe jutros je u Sudu BiH počelu suđenje Ahmetu Sejdiću, ratnom heroju odbrane Goražda.

Po optužnici Tužilaštva BiH Sejdić se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Čitajući optužnicu postupajući tužilac Tužilaštva BiH Vladimir Simović, kazao je da je Sejdić u svojstvu komandanta 1. Višegradske brigade naredio, podrstekavao i omogućio zlostavljanje srpskih civila i ratnih zarobljenika.

U optužnici je navedeno da Sejdić nije spriječio njemu podređene vojnike da nečovječno postupaju prema 44 zarobljena civila u selu Buće 1992, godine od kojih su mnogi, a nakon mučenja, tortura i zlostavljanja, kako je naveo tužilac, i preminuli.

Tužilaštvo je danas najavilo, a što je vrlo zanimljivo, da će kao dokaz protiv Sejdića koristiti njegovu knjigu "Biti svjedok istine". Tužilac je također kazao da iako se radi o ozbiljnim optužbama koje se stavljaju na teret ratnom heruju odbrane Goražda "Tužilaštvo neće tvrditi da ćemo dokazat sve tačke optužnice".

Odbana optuženog danas je kazala da neće iznostiti koncept odbrane. Sejdić je kratko rekao da je razumio optužnicu, a tokom prijedloga Tužilaštva da mu se produže mjere zabrane koje podrazumjevaju zabranu napuštanja teritorije BiH, kazao da nema namjeru bježati.

- Moja domovina je Bosna i Hercegovina i nikada neću pobjeći koliko god postupaka bilo protiv mene, kazao je Sejdić.