VIJESTI

JUSKO: Izgubili smo mnogo vremena, pokrećemo važne projekte!

Državni ministar prometa za "Avaz"

M. AŠČIĆ

30.5.2016

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH objavilo je krajem aprila javni konkurs za izradu planersko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu na dijelu kroz BiH, čime je i zvanično počela implementacija jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekta za BiH. Ovo je jučer u razgovor za „Avaz“ potvrdio i Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

Detalji trase

Radi se o autocesti koja bi kroz našu državu prolazila trasom Počitelj - Neum - Trebinje - granica s Crnom Gorom. Jadransko-jonska autocesta nakon Koridora 5C važi za najvažniji projekt za BiH, jer će se njenom gradnjom, čiji je početak planiran za 2020. godinu, povezati južna sa srednjom i zapadnom Evropom. Ukupna dužina autoceste trebala bi biti iznositi oko 1.080 kilometara.

- Jadransko-jonska autocesta svakako je projekt od velike važnosti za BiH. U tom smislu i objavljena je obavijest o nabavci usluga Izrada planersko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu na dijelu kroz BiH (Počitelj - Neum - Trebinje - granica s Crnom Gorom) – rekao nam je Jusko.

On nam je pojasnio da procijenjena ukupna vrijednost ugovora za izradu projektne dokumentacije bez PDV-a iznosi 3,7 miliona KM, dok je rok izvršenja do 18 mjeseci od dana potpisa ugovora.

- Svi detalji vezani uz trasu autoceste bit će poznati nakon izrade planersko-studijske dokumentacije – rekao nam je Jusko.

Kada su u pitanju daljnji prioriteti u radu ovog ministarstva, Jusko ističe više ciljeva koji su na listi prioriteta.

- Svakako jedan od primarnih i rokom vezanih ciljeva jeste realizacija „mekih mjera“ i usvajanje provedbenih dokumenata Okvirne prometne politike BiH, od kojih je jedan od važnijih Strategija prometa i Akcijski plan – kaže Jusko.

Kratki rokovi

On je ustvrdio da je veliki posao pred Ministarstvom, jer im u realizaciji svih aktivnosti vrijeme nije saveznik.

- Radi se o obimnom poslu i iznimno kratkim rokovima, stoga će Ministarstvo angažirati sve resurse radi realizacije svih zadaća iz svoje nadležnosti – ističe Jusko.

BiH će morati isplatiti štetu "Strabagu“

Govoreći o sporu sa „Strabagom“ zbog mosta na rijeci Savi kod Svilaja, Jusko je rekao da ovaj problem datira još iz 2012. i da je teško komentirati uzroke nastanka.

- Ministarstvo će svakako poduzeti mjere iz nadležnosti kako bi šteta bila što manja. Nažalost, uzimajući u obzir dostupne informacije, činjenično stanje govori da će BiH ipak morati platiti određenu odštetu „Strabagu“. Ali, u ovom trenutku, sve informacije o mogućoj visini materijalne štete Ministarstvo cijeni preuranjenim - rekao je Jusko.