KOLUMNE

Spahićev problem

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ ([email protected])

30.5.2016

Koji je problem Emira Spahića? Zbog čega nam to radi? Da, nama, građanima Bosne i Hercegovine, koje predstavlja svaki put kad obuče dres s državnim grbom. Nama, koji kidamo vlastite živce kada gledamo i najnebitnije utakmice reprezentacije.

U danu kada je objavljena vijest da je produžio ugovor s HSV-om i kada je postigao gol protiv aktuelnog evropskog prvaka, popularni Spaha uspio je sve pokvariti. U svom stilu. 

Pred kraj prvog poluvremena spektakla BiH - Španija, bez ikakvog razloga, Spahić je prvo udario Azpilikuetu, a potom gurnuo i Fabregasa. Sudija, naravno, nije imao nikakve dileme i trenutak Emirovog neobjašnjivog revolta promptno je sankcionirao crvenim kartonom. Meč je, podsjetimo, bio prijateljski. 

Mnogi se, također, pitaju zbog čega se stoper našeg državnog tima nije radovao nakon što je nekih 15 minuta ranije postigao gol. Čak je djelovao veoma ljutito, dok su ostali bh. reprezentativci proslavljali njegov pogodak. 

Najgore je što više niko nije iznenađen takvim ponašanjem Emira Spahića. Incidenti su njegov "modus vivendi". Umjesto da bude uzor budućim sportistima u BiH, odabrao je drugi pravac. Put vječito gnjevnog i nezadovoljnog čovjeka, bijesnog na javnost, saigrače, trenere i sve ostale koji se usuđuju pogledati ga krivo. 

No, to je problem isključivo Emira Spahića. Međutim, nema potrebe da to bude i problem ekipe koja na svjetskim stadionima predstavlja našu BiH. Je li Spahić zaista toliko kvalitetan da selektori ne mogu bez njega, čak i sada, kada je blizu nogometne penzije? Ako i jeste, zar opet cijena nije previsoka?