VIJESTI

AVAZ SAZNAJE Evropski sud za ljudska prava 9. juna će objaviti presudu po Apelaciji dr. Ilijaza Pilava

Najekstremniji slučaj izborne diskriminacije u Evropi

Dž. Č.

29.5.2016

Evropski sud za ljudska prava 9. juna će objaviti presudu po Apelaciji dr. Ilijaza Pilava, kome kao Bošnjaku nije bila omogućena kandidatura za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska (RS), saznaje "Avazov" portal.

Ovu informaciju potvrdio nam je Damir Arnaut, pravni zastupnik dr. Pilava u ovom predmetu.

Ilijaz Pilav, inače iz Srebrenice, sudu u Strasbourgu obratio se nakon što je 2006. godine Centralna izborna komisija BiH (CIK) odbila ovjeriti njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske "jer se izjasnio kao Bošnjak".

Ustavni sud BiH je podržao taj stav CIK-a sa obrazloženjem da je diskriminacija u ovom slučaju "razumna i opravdana". CIK je Pilavovu kandidaturu odbio i 2010. godine.

Arnaut navodi da očekuje presudu u korist Pilava jer, kako kaže, radi se o najekstremnijem slučaju izborne diskriminacije u Evropi, kao i zbog činjenice „da je Pilav jedina osoba kojoj je CIK zvanično odbio kandidaturu dok su Sejdić, Finci i Zornić apelaciju podnijeli žaleći se na postojanje diskriminatornih odredbi u Daytonskom ustavu, ali se nikada nisu pokušali kandidovati za ovu funkciju.“