KOLUMNE

Legenda se nastavlja

Ličnost dana Zinedin Zidan

Autor:H. P.

30.5.2016

Kakav je to fudbaler bio. Driblao je protivnike s lakoćom kakvu samo velikani mogu posjedovati, a lopta je u njegovim nogama bila oružje pred kojim su strepili svi golmani ovoga svijeta. Jedan od najvećih svih vremena, sin alžirskog imigranta osvojio je sve što je mogao dok se aktivno bavio fudbalom. 

Noseći kopačke na nogama, najviše je donio svojoj Francuskoj, titule svjetskog i evropskog prvaka. A sada je, u lakiranim cipelama, Zinedin Zidan (Zinedine) postao prvi francuski trener koji je osvojio Ligu prvaka. Nevjerovatnog li podatka. I nevjerovatne li priče za koju smo mislili da je bila završena onog trenutka kad je legendarni Zizu u finalu Mundijala 2006. godine, poput bika, srušio Marka Materacija (Marco Materazzi).

Da, mislili smo da ćemo Zidana gledati još samo na arhivskim snimcima. A on se vratio na scenu, i to kao trener kluba s kojim je već bio prvak Evrope. Sedmi u historiji kojem je to pošlo za rukom, biti šampion Starog kontinenta kao igrač i kao trener. 

Doveden je kao privremeno rješenje na klupu Reala, nakon što je uprava madridskog kluba prekrižila promašenu koncepciju Rafaela Beniteza. I otišao do krova Evrope. Privremeno rješenje? Ne bismo rekli. 

Rođen je 23. juna 1972. u Marseju. Noseći dres Kana, Bordoa, Juventusa, Reala i francuske reprezentacije osvojio je - sve. I svakoga ko voli fudbal. Dobro, možda ne i Materacija.