NOGOMET

FURIJA PREJAKA ZA ZMAJEVE Španija slavila sa 3:1

Susret igran na terenu u St. Gallenu

Aj. B.

29.5.2016

- Kraj. Selekcija BiH je u drugom poluvremenu izgledal dosta bolje, čak i pored činjenice da smo igrali sa igračem manje. U tri navrata smo ozbiljno zaprijetili golu Asenja, uključujući i Đurićev pokušaj kada je izašao 1 na 1. Pokušaj Duljevića završio je na stativi. Zadnjih 20-ak minuta osjetilo se da BiH igra sa igračem manje, a Španija nije imala previše želje zaprijetiti golu Begovića.

Konačn rezultat postavio je Pedro, golom u sudijskoj nadoknadi.

statistika-mec

Statistika meča (Španija lijevo, BiH desno)

90+ GOOL Pedro postiže treći gol u trenutku kada su svi čekali da sudija odsvira kraj. Begović je prethodno dobro odbranio.

90+ Španci su lijepo izigrali našu odbranu, ali su se prekombinovali u završnici.

90' Samir Memišević će ući u igru umjesto Ognjena Vranješa.

88' Duljević je došao na mjesto Hajrovića, ali sudija nije vidio da je bio korner. Lopta za Špance.

85' Pokušaj Oyarzabala završava pored gola.

83' Pedro je ubacio iz slobodnog udarca, ali su svi igrači Španije bili daleko od lopte.

78' Srđan Grahovac je ušao u igru, a mjesto mu je ustupio Milan Đurić.

77' Jedan navijač BiH utrčao je na teren kako bi zagrlio Miralema Pjanića. Utakmica je kratko prekinuta.

75' Oyarzabal je utrčao iza leđa odbrane, ali je Begović odlično zatvorio sve prilaze golu. Šut je završio pored desne stative.

73' Novi trk Hajrovića po desnoj strani, ali je Azpilicueta opet na pravom mjestu.

71' Duljević je sa lijeve strane gađao suprotan ugao, a Asenjo je vrhovima prstiju izbacio loptu u korner.

66' Duljević je uputio fantastičan centaršut na koji je išao Đurić, a lopta je prevarila Asenja i udarila od stativu. Druga velika prilika za BiH u drugom poluvremenu.

63' Tempo igre je potpuno opao. Španija kontroliše loptu na sredini terena.

59' Trostruka izmjena kod Španije. na terenu su Llorente, Oyarzabal i Williams, a izašli su Fabregas, Nolito i Asensio.

56' Armin Hodžić je napustio igru, a na terenu je Haris Duljević.

53' Hajrović je odlično šutirao sa preko 25 metara, ali udarac ide za malo pored gola. On je unio dosta živosti u našu igru.

50' Hajrović je odlično proigrao Milana Đurića koji je izašao 1 na 1 sa Asenjom, ali nije uspio pogoditi mrežu. BiH je vrlo lako mogla do poravnanja sa igračem manje.

48' Hajrović se sjajno uključio iz drugog plana na daleku loptu Pjanića. Ipak, Asenjo na vrijeme istrčava i izbija loptu daleko od gola.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Edin Višća je napustio igru, a na terenu je Izet Hajrović.

- Selekcija BiH ušla je u meč dosta nervozno, što se vidjelo već na samom otvaranju, kada je Begović odbranio udarac Aduriza. Na scenu je tada stupio Nolito, koji je nakon dvije jeftine greške odbrane BiH lijepo pogađao mrežu Begovića u 11. i 18. minuti. Isti igrač je u 22. minuti imao priliku postići i treći gol, ali je Begović sjajno odbranio. Nadu za Zmajeve vratio je Emir Spahić, koji je poentirao poslije ubačaja Miralema Pjanića iz kornera.

Do kraja poluvremena igralo se uglavnom na sredini terena, a susret je začinio Emir Spahić, koji je u nadoknadi poluvremena bez razloga udario Azpilicuetu, za šta mu je sudija pokazao direktan crveni karton.

statistika

Statistika prvog poluvremena (Španija lijevo, BiH desno)

45+ Crveni karton za Spahića. David Silva i Ognjen Vranješ su se pogurali kod aut-linije, a Spahić je u naguravanju u lice udario Azpilicuetu.

45' Kolašinac je prošao po desnoj strani i ubacio prema kaznenom prostoru, a na loptu na natrčao Višća. Njegov šut ipak je izblokirao Bartra.

42' Organizovali smo dobar napad po lijevoj strani, ali je Vranješ izgubio loptu, pa onda napravio faul.

39' Aduriz je imao priliku zaprijetiti Begoviću, ali njegov šut ide iznad prečke. Prethodno je Milan Đurić dobro intervenisao nakon kornera Davida Silve.

36' Ponovo smo poklonili loptu Španiji blizu našego gola, a Vranješ je požrtvovano startovao na Davida Slivu. Tom prilikom povrijedio je desno rame.

34' Nakon gola intenzitet igre je malo opao, a navijači BiH nadglasali su Špance.

29' GOOOOOL Emir Spahić pogađa mrežu Asegnja nakon ubačaja iz kornera. Nadskočio je Marca Bartru i sjajno pogodio.

25' Španci stoje izuzetno visoko i ne dopuštaju nam da organizujemo napad. Miralem Pjanić se sve češće vraća nazad kako bi povezao redove.

22' Begović sjajno interveniše. Nolito je mogao do het-trika za 22 minute.

21' Milan Đurić će ući u igru, a zamijenit će kapitena Edina Džeku, koji je dobio jedan udarac.

20' Fabregas je pokušao lukavo ispod živog zida da šutira, ali je lopta zakačila jednog našeg igrača i završila u korneru.

18' GOOL Nova greška u odbrani i Španci ponovo pogađaju. Drugi gol na utakmici postigao je Nolito, a ovaj je bio izuzetno lijep.

16' Utakmica se rasplamsala. Igra se otvoreno sa obje strane.

11' GOOL Španija vodi golom Nolita. Slabo smo intvenisali nakon kornera. Nolito je šutirao sa lijeve strane iskosa i pogodio nebranjeni dio Beogovićevog gola.

8' Nakon početnog pritiska koji je napravila Španija, uspjeli smo konsolidovati redove i prebaciti igru na sredinu terena.

4' Miralem Pjanić je izveo korner sa desne strane, ali lopta nije pronašla Edina Džeku koji je bio okružen španskim nogometašima.

2' Prva prava prilika na meču za Španiju. Begović je sjajno intervenisao nakon udarca Aduriza.

1' Počela je utakmica, prvi napad ima selekcija Španije. Sretno Zmajevi!

17:58 Intorinare su himne obje selekcije. Džeko i Fabregas su kao kapiteni razmijenili zastavice.

17:51 Sve je spremno za početak utakmice. Igrači izlaze na teren, a nakon intoniranja himni utakmica će početi.

17:48 Današnji prijateljski meč se igra na AFG Areni, stadionu kapaciteta skoro 20.000 sjedećih mjesta. Ovaj moderni stadion otvoren je 2008. godine.

afg

17:39 Kako javlja "Avazov" dopisik iz St. Gallena, selekcija BiH će imati veliku podršku sa tribima. Oko stadiona u velikom broju se nalaze navijači BiH, koji uz pjesmu lagano dolaze do tribina. Pred stadionom AFG Arena okupio se i određen broj španskih navijača, ali u znatno manjem broju.

17:25 Fudbaleri Bosne i Herceogvine odigrat će danas sedmi meč protiv Španije. Do sada nismo imali sreće, jer je Furija slavila četiri puta, a još dva meča su završena bez pobjednika.
Ovo je ujedno prvi prijateljski meč ove dvije selekcije, a sve ostale smo odigrali u sklopu kvalifiakcija.

Kako je kazao selektor Španije Vicente Del Bosque, odabrali su da igraju sa BiH jer je naš stil igre sličan stilu igre Češke, sa kojom će Španija u igrati Grupi D Evropskog prvenstva u Francuskoj.

"Izabrali smo Bosnu i Hercegovinu zbog sličnosti sa Češkom Republikom. BiH ima snažnog napadača Edina Džeku, kompaktna je pozadi i ima dobar kontranapad. Opasni su preko krila, posebno po desnoj strani", kazao je Del Bosque.

Španski stručak u ovom susretu neće računati na fudbalere Real Madrida i Atletico Madrida, koji su sinoć igrali u finalu Lige prvaka.

Početni sastavi:

BiH: Begović, Spahić, Vranješ, Zukanović, Bešić, Hadžić, Kolašinac, Pjanić, Višća, Hodžić, Džeko.

Španija: Asenjo, Bellerín, San José, Bartra, Azpilicueta, Bruno, Cesc, Marco Asensio, Silva, Nolito i Aduriz.