ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

VISOKO Omladina se sve više pronalazi u vjeri, što je dobar znak za društvo

Džematlije najstarije džamije pripremaju se za dolazak ramazana

N. SMAJOVIĆ

29.5.2016

Svaka džamija i svaki džemat pripremaju se na poseban način za dolazak najdražeg muslimanskog mjeseca ramazana. Izuzetak nije ni najstarija visočka džamija Hadži Ibrahimova ili Pertačka džamija, čije vrijedne džematlije ništa ne prepuštaju slučaju te džamiju i harem sređuju i pripremaju za dolazak najdražeg gosta.

Akcije uređenja

Posljednje pripreme i sređivanje džamije zabilježili smo i prilikom obilaska ove džamije, dok su svi odrađivali svoje zadatke. 

Mujezin Kasim Limo se, zajedno s imamom Vedadom ef. Limom, brinuo da osvjetljenje u džamiji bude na nivou, dok smo u haremu zatekli Seada Redžu, koji je pripremao vanjski dio džamije za vjernike koji će teravih-namaz tokom ovog ramazana klanjati vani. 

vedad-limo4

 Ef. Limo: Džematlije kao velika porodica

– Ovo je, zaista, veliki džemat, a džematlije su kao porodica tako da prije ramazana organiziramo akcije sređivanja i uređivanja džamije kako bismo što spremniji dočekali sveti mjesec ramazan. Vrijedne žene očiste i srede unutrašnjost džamije, dok se mi, muški, pobrinemo za one malo teže poslove, kao i za uređenje harema, jer veliki broj vjernika tokom ovih ljetnih mjeseci voli teravih-namaz klanjati vani – kazao nam je imam džamije Vedad ef. Limo. 

Zajednički ifar

Posebnost ove džamije leži i u činjenici da se svakog jutra na sehurskoj mukabeli okupi veliki broj vjernika, bude ih više od 50, što je, zaista, pažnje vrijedan broj, a za sve njih u drugoj polovini ramazana bude organiziran i zajednički iftar te ramazansko sijelo i druženje. 

pertacka-dzamija4

Harem i vanjski dio pripremljeni za klanjanje na otvorenom

– Posebno mi je drago istaknuti da za vrijeme ramazana naša džamija bude ispunjena, a među vjernicima je veliki broj mladih ljudi, posebno na teraviji, što pokazuje da se omladina sve više pronalazi u vjeri, a to je dobar znak za društvo – kaže ef. Limo.

Za pohvalu obuka za odrasle

- Imamo još nešto po čemu smo posebni, a to je obuka za odrasle u učenju Kur'ana - imamo veliki broj odraslih i starijih osoba koje podučavamo učenju Kur'ana, a nakon uspješne obuke, postanu redovni na mukabeli – kazao nam je efendija Limo.