VIJESTI

VLASI: Žao nam je što se ne normalizuju odnosi u potpunosti između BiH i Kosova

Političar, publicista i advokat iz Prištine na sesiji "Kruga 99"

Fena

29.5.2016

Političar, publicista i advokat iz Prištine Azem Vlasi je danas u Sarajevu, gostujući na sesiji "Kruga 99" o temi "Nisu otklonjeni ključni uzroci regionalne nestabilnosti", izjavio da su problemi u regiji koji usporavaju put ka evropskim integracijama u suštini dvojaki.

- Dvije su grupe problema. Prvo, spora unutrašnja evropeizacija zemalja regije, uređenje unutrašnjih odnosa po evropskim standardima. Druga vrsta problema su još uvijek neuređeni odnosi između zemalja u regiji - kazao je Vlasi.    

Prema njegovim riječima, sve države u regiji imaju volju da idu u evropske integracije, ali "ne može se reći da radimo dovoljno na ispunjavanju kriterija za brži hod ka EU i evropskim integracijama".

- Kad je riječ o međusobnim odnosima u regiji, mora svima da bude potpuno jasno, sve su države jednake i ravnopravne, države koje su nastale od prostora bivše Jugoslavije - smatra Vlasi.

Što se tiče BiH, on ističe da svako mora da shvati da je "BiH suverena, nezavisna, država sa svojim teritorijalnim integritetom i granicama, a unutrašnji odnosi su uređeni tako kako su uređeni".    

- Kosovo je konačno nezavisna država i više se ne isplati, niti ima ikakvog efekta da se ta činjenica osporava, kao što čini Srbija. Isto tako, žao nam je što se ne normalizuju odnosi u potpunosti između BiH i Kosova, kao što su uređeni odnosi između Kosova i Makedonije, Kosova i Crne Gore, Kosova i Hrvatske, Slovenije - istaknuo je Vlasi.   

Ne vidimo, naveo je on, ni jedan jedini razlog "da nemamo tako uređene odnose uključujući i međusobno priznanje između Kosova i BiH".

Podsjetio je da je jučer i danas u Sarajevu sastanak šefova država iz procesa Brdo-Brijuni, na kojem je i predsjednik Kosova Hašim Tači.

- Drago nam je što je pozvan upravo u Sarajevo. Nadamo se da je i to jedan korak ka uređenju međusobnih odnosa, kao uslova za brže kretanje ka Evropskoj uniji - kazao je Vlasi.

Prema njegovim riječima, pomirenje u regiji, poslije svega što se desilo u nedavnoj prošlosti, je bitno za stabilnost i sigurnost u regiji, te brže uključivanje svih zemalja regije u EU.

- Teško će doći do pomirenja dok se ne prizna činjenica da je u Bosni, odnosno u Srebrenici, izvršen genocid i da svi to osude. To nije etiketiranje niti sramota za narode i države. Ali i oni koji su počinili genocid moraju da se izvine zbog toga, da svi imamo odnos osude prema zločinima koji su se desili jednak i da se okrenemo naprijed - zaključio je Vlasi.

Istaknuo je da je "pomirenje nužan proces, ali ima neke preduvjete koji se još sporo ispunjavaju".