VIJESTI

PROCES BRDO-BRIJUNI Izetbegović: Povjerenje u regiji može se izgraditi samo zajedničkim naporima

Predsjedništvo BiH domaćin regionalnog sastanka u Sarajevu

Fena

29.5.2016

18:20 Stabilnost je ključ ogromnog potencijala jugoistočne Evrope i garant njene konsolidacije u Evropsku uniju, kaže se u zaključcima sastanka lidera Brdo - Brijuni procesa, koji je danas održan u Sarajevu, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

- Prepoznajemo da je naša odgovornost da stvorimo stabilno političko okruženje koje je pogodno za ekonomski razvoj i sveukupni napredak jugoistočne Evrope. Stoga se obavezujemo da ćemo: Graditi međusobno povjerenje, razumijevanje i pomirenje među nama i ostalim liderima Jugoistočne Evrope učestvovanjem u direktnom i otvorenom dijalogu, s ciljem da pomirimo naše razlike, i da promoviramo istinu, pravdu i vladavinu prava;Iskreno podržavati jedni druge i djelovati tako da jedni drugima pomognemo u procesu evropskih integracija, te  procesu evroatlantskih integracija za one zemlje koje žele da se priključe NATO-u.

Poduzeti konkretne aktivnosti na rješavanju preostalih otvorenih pitanja intenzivnim dijalogom i političkom komunikacijom na visokom nivou, u skladu s međunarodnim pravom, počevši od implementacije važećih bilateralnih i multilateralnih ugovora i važećih sporazuma, uključujući Sporazum o pitanjima sukcesije.

Bezuslovno se suzdržavati od retorike ili poduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu doprinijeti podizanju napetosti i stvaranju političke nestabilnosti u jugoistočnoj Evropi;Tražiti sveobuhvatna i koordinirana rješenja za tekuće globalne prijetnje sigurnosti koje utiču na sve nas, kao što su migrantska kriza i terorizam, i animirati sve aktere u regiji kako bismo smanjili uticaj globalnih sigurnosnih prijetnji na stabilnost i sigurnost Jugoistočne Evrope i njenih susjednih država;Raditi na poboljšanju obrazovnih sistema i proširiti mogućnosti za mlade ljude,  kako bi bili spriječeni odliv mozgova i negativni demografski trendovi; Jačati rodnu ravnopravnost, posebno na liderskim pozicijama, i iskorijeniti nasilje nad ženama i nasilje u porodici u jugoistočnoj Evropi, uvažavajući rad relevantnih nevladinih organizacija; Poboljšati ekonomsku konkurentnost, smanjiti prepreke koje sprečavaju slobodan protok ljudi, roba i kapitala širom regije, te zajednički promovirati ekonomski potencijal jugoistočne Evrope; Dodatno unaprjeđivati našu povezanost zajedničkim projektima u oblasti energije, infrastrukture i transporta, također koristeći mogućnosti koje daju instrumenti regionalne saradnje i svi ostali instrumenti.

Nastaviti s uvođenjem i implementacijom standarda Evropske unije i promoviranjem evropskih vrijednosti putem ambicioznih političkih, pravosudnih, socijalnih i ekonomskih reformi koje grade bolja društva i ekonomije za sve naše građane", navodi se u zaključcima.

Lideri Brdo - Brijuni procesa vjeruju da će konsolidacija jugoistočne Evrope u Evropsku uniju ispuniti i ojačati osnivačku viziju Evropske unije o Evropi ujedinjenoj u miru i prosperitetu.

- Ostajemo čvrsto opredijeljeni za ovu zajedničku viziju i nastaviti ćemo da radimo u okviru Brdo-Brijuni procesa, kao ključne platforme za politički dijalog na visokom nivou koja unapređuje stabilnost i krajnji cilj jugoistočne Evrope unutar Evropske unije. Pozdravljamo prvu predsjedničku posjetu Brdo-Brijuni procesa Republici Makedoniji, koju su obavili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Slovenije Borut Pahor, slijedeći zaključke sastanka Brdo-Brijuni procesa održanog u Budvi, te nalaze i preporuke prezentirane u njihovom izvještaju. Saglasili smo se da će Republika Makedonija biti domaćin sastanka Brdo-Brijuni procesa 2017. godine - kaže se u zaključcima.

Na sarajevskom samitu sudjelovali su predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Srbije Tomislav Nikolić, Kosova Hashim Thaci, Makedonije Gjorgi Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović, Albanije Bujar Nishani, Slovenije Borut Pahor i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Proces Brdo-Brijuni pokrenuli su 2013. Hrvatska i Slovenija u svrhu jačanja saradnje među državama jugoistočne Europe i učvršćenja regionalne stabilnosti. 

15:11 Italija je uvjerena u činjenicu da Evropska unija neće biti potpuna sve dok, kao što smo već vidjeli sa Slovenijom i Hrvatskom, u njeno članstvo ne uključimo sve zemlje jugoistočne Evrope, koje su zastupljene na današnjem sastanku procesa Brdo-Brijuni - istaknuo je danas predsjednik Italije Sergio Mattarella.

On je, na konferenciji za medije u Sarajevu nakon sastanka Brdo-Brijuni procesa, naglaso da Italija želi prenijeti potpunu i krajnju podršku da se to postigne na najbrži mogući način. Podvukao je da je Italija, kao i mnogi drugi predstavnici međunarodne zajednice, uvjerena u činjenicu da izazovi s kojima smo svi globalno suočeni, ne mogu biti rješavani samo od strane jedne zemlje.

- Izazovi poput migracije ili ekonomske krize više nije pitanje jedne države. To su sve izazovi koji se mogu rješavati samo kroz saradnju, zajedničke politike i veću efikasnost i integraciju. Italija je stoga ubijeđena u značaj završetka širenja Evropske unije učešćem ovih zemalja i svakako proširenog procesa evroatlantskih integracija. Meni je bila velika čast da iskažem želju Italije da nastavi biti jak partner sa zemljama tog regiona kako bi se garantiralo njegovoj stabilnosti i razvoju - kazao je Mattarella.

Smatra da je dokument, koji su učesnici sastanka predstavili, od velikog značaja za one koji tome teže, ali također je mišljenja da je današnji sastanak važan jer je bio veoma pozitivan, otvoren i iskren, te temeljen na duhu prijateljstva, zajedničlkih želja i saradnje.

- Za mene je učešće u ovom dijelu procesa Brdo-Brijuni bila čast. Također mi je pružena prilika da ponovim i naglasim snažno prijateljstvo između Italije i svih zemalja jugoistočnog dijela Evrope. To je prijateljstvo i podrška koje je Italija davala i nastavit će davati procesu proširenja EU i atlantske solidarnosti - zaključio je italijanski predsjednik.

14:28 Nakon Bakira Izetbegovića na konferenciji za medije u okviru sastanka "Brdo - Brijuni" procesa prisutnim se obratila i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar - Kitarović.

Predsjednica Republike Hrvatske je istakla da je zabrinuta razvojem događaja kada je u pitanju proširenje EU, ali da postoji napredak kada su u pitanju pozivnice za članstvo u NATO-u.

- Sagledavajući vrijeme od prošlog sastanka do danas, moram kazati da sam zabrinuta razvojem događaja kada je riječ o proširenju EU. Dobra je vijest da je Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u, ali isto tako želimo vidjeti napredak Makedonije i BiH na putu prema NATO-u - istakla je Grabar - Kitarović.

Dodala je da regiji još uvijek nedostaje optimizma.

- Još uvijek nam nedostaje optimizma i okupirani smo samoizolacijom. U duhu saradnje i dobrosusjedskih odnosa nastavljamo raditi na potpori i politici proširenja - kazala je.

Također, Kolinda Grabar - Kitarović je kazala da je imala "otvorenu raspravu sa predsjednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem".

- Gospodin Tomislav Nikolić i ja smo vodili otvorenu raspravu, Hrvatska ne blokira Srbiju i ne želi to uraditi u pregovorima za EU. U našem interesu je da Srbija što prije uđe u EU. Danas sam pozvala gospodina Nikolića da Hrvatska i Srbija sjednu zajedno za stol i riješe sporna pitanja u okviru poglavlja 23 - kazala je Grabar - Kitarović.

14.07 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je na konferenciji za novinare da se povjerenje u regiji može izgraditi samo vlastitim i zajedničkim naporima.

- Moramo izaći iz šablona i matrica koje nas vraćaju unazad, te shvatiti šta je u interesu naroda koje predstavljamo - rekao je Izetbegović.

Mišljejna je kako se regija mora suzdržati od retorike netrpeljivosti.

- Moramo se suzdržati od retorike netrpeljivosti i djelovanja koji doprinose napetosti u regiji. Također, o ovim stvarima razgovarati češće, a ne samo od samita do samita. Moramo spriječiti odliv mozgova, unapređivati povezanost kroz ekonomske infrastrukture i raditi na rodnoj zastupljenosti - rekao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH na kraju je obraćanja poručio da učesnici Samita ostaju posvećeni viziji Evrope, a da će domaćin narednog samita 2017. godine biti Makedonija.

11:20 U zgradi Parlamentarne skupštine BiH počeo je sastanak predsjednika država regiona u sklopu procesa Brdo-Brijuni, čiji je ovogodišnji domaćin Predsjedništvo BiH.

Sastanak će trajati do 13:30 sati, nakon čega je planirana konferencija za medije.

Jedan zanimljiv detalj desio se u trenutku kada su zvanice pristizale u zgradu PS BiH. Naime, oficijelni banner sastanka ispred kojeg su se zvaničnici fotografisali se srušio, neposredno pred dolazak predsjednika Kosova Hašima Thacija.

Ipak, brzom intervencijom organizatora, banner je vraćen na mjesto i fotografisanje je nastavljeno.

10:41 Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić jutros su na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH dočekali učesnike Brdo-Brijuni procesa, a nakon zajedničkog fotografiranja počet će plenarni sastanak lidera.   

Predsjedništvo BiH domaćin je regionalnog sastanka Brdo-Brijuni procesa u Sarajevu.

Sastanku, pored članova bh. predsjedništva i inicijatora Brdo-Brijuni procesa, predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Slovenije Boruta Pahora, prisustvuju i stalni članovi Procesa - lideri Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović, Albanije Bujar Nišani, Makedonije Gjorge Ivanov i Kosova Hašim Tači.

Predsjednik Italije Sergio Mattarella počasni je gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa.

Predsjednici šest zemalja regiona te članovi Predsjedništva BiH jučer su učestvovali na predsjedničkom panelu "Dogovor za novo doba" u okviru "Samita 100"  biznis lidera jugoistočne Evrope.  

Proces Brdo-Brijuni pokrenule su 2013. godine Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Prvi sastanak na vrhu održan je u julu 2013. na Brdu kod Kranja kada je počasni gost bio francuski predsjednik Francois Hollande.