KULTURA

Svečano otvorene 35. Pozorišne/Kazališne igre BiH

Najstariji festival u zemlji

E. C.

29.5.2016

Simboličnim uručenjem ključeva grada Faketi Salihbegović-Avdagić i predstavom "Hotel Plaza" u izvedbi Narodnog pozorišta Mostar u režiji Admira Glamočaka u prepunoj sali Doma kulture u Jajcu, označen je početak 35. Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

- Proteklih dana općina Jajce obiluje raznim događajima, Pozorišne igre su nešto posebno, nešto najvažnije i to ne samo za grad Jajce već i za cijelu BiH. Ovaj najstrariji festival trebao bi biti ujedno i najvžaniji i najaznačajniji, pogotovo za nas Jajčane, trebamo ga njegovati i čuvati još puno godina, rekao je Hozan.

Gost Pozorišnih igara bila je i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja se ovom prilikom zahvalila na pozivu, čestitavši organizatorima na uspješnoj organizaciji.

Ključeve grada Faketi Salihbegović-Avdagić uručio je općinski načelnik Edin Hozan.

edin-hozan

Hozan: Pozorišne igre su nešto posebno

- Želim da se zahvalim organizatorima koji su meni dali povjenje u ime svih glumaca i teatarskih radnika - rekla je glumica Faketa Salihbegović-Avdagić.

U sedam dana publika će uz predstave, koje je odabrao selektor Sulejman Bosto, moći uživati i u bogatom pratećem programu. Publika će moći da prisustvuje i izložbama, predstavljanju knjiga, predstavama van konkurencije te drugim sadržajima.

O nagradama će odlučivati stručni žiri u sastavu Aleksandra Spasojević, Mario Drmać i Nedžad Fejzić, dok će žiti publike sačinjavati: Suada Čiva, Josipa Kulenović, Admir Haseljić, Josipa Bogić i Amer Kulenović.

Okrugle stolove Igara voditi će doc. dr. Almir Bašović, Kemal Bašić i Elvis Ljajić.

melika-mahmutbegovic

Mahmutbegović: Čestitala organizatorima na uspješnoj organizaciji

Tako će na ovogodišnjim, 35.Pozorišnim igrama BiH, nastupiti još i Narodno pozorište Sarajevo s predstavom "Prosjačka opera". Narodno pozorište RS Banja Luka odigrat će predstavu "Sinovi umiru prvi", HNK Mostar predstavu "Vanja i Sonja i Maša i još jedan", Kamerni teatar 55 Sarajevo predstavu "Moj razred", SARTR Sarajevo "Brašno u venama", dok će Scena MESS izvesti predstavu "What is Europe - Ratni odred".

Pozorišne/kazališne igre BiH u Jajcu se održavaju 35 godina i najstariji su teatarski festival u našoj zemlji. Igre su uživale veliki ugled u bivšoj državi, te postale jedan od najznačajnijih teatarskih festivala na ovim prostorima. Pokrenute su 1970. godine, Igre su se u kontinuitetu održavale do 1990. Uz veliki napor obnovljene su 2003. godine.

Pozorišne igre BiH svečano će biti zatvorene 5. juna dodjelom nagrada i priznanja, te izveođenjem predstave u čast nagrađenih – Altteatar Sarajevo,"Dame biraju" u režiji Admira Glamočaka.

faketa-salihbegovic-avdagic

Ključeve grada Faketi Salihbegović-Avdagić uručio načelnik Hozan

Organizator najstarijeg festivala u državi je Dom kulture Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.