NOGOMET

TEŽAK TEST Zmajevi večeras u St. Gallenu igraju prijateljski meč protiv "Furije"

Naš državni tim pred najjačom mogućom provjerom u pripremama za kvalifikacije za SP

M. TANOVIĆ

29.5.2016

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Sent Galena)

Bit će to spektakl - Bosna i Hercegovina protiv branioca naslova evropskog prvaka Španije. Pred tribinama AFG arene u St. Gallenu (Sent Galenu), kapaciteta 20.000 mjesta, naš državni tim večeras u 18 sati imat će čast da se suoči sa ponajboljom selekcijom Evrope, u najjačoj mogućoj provjeri u pripremama za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, koje počinju u septembru.

Pripremni susreti protiv Luksemburga i Švicarske pokazali su lijepo lice reprezentacije, ali uprkos činjenici da će Španci igrati bez najboljih fudbalera, večeras će uslijediti strašan test, koji će selektoru Mehmedu Baždareviću omogućiti da stekne uvid u trenutno stanje reprezentacije.

Nema dileme, Baždarević će u okršaj s "Furijom" poslati najjaču ekipu. Veći dio tima nije teško pogoditi, ali s obzirom na to da nema povrijeđenog Vedada Ibiševića, pitanje je hoće li na teren poslati ekipu sa jednim ili dva napadača.

- Iskreno, još nisam odlučio. Logika nalaže da bismo trebali igrati samo s Džekom, ali o tome ću još razmisliti. Ako bude drugi, možda će to biti Milan Đurić, mada na njega na početku nisam ni računao za ovaj susret. Ja bih najviše volio da mogu igrati svi, jer treba dati šansu i onima koji je dugo čekaju - kaže Baždarević.

Meša o Japanu: Ne zanima me šta ko misli

Baždarević je jučer otvorio dušu za naš list u potrebi da bh. javnosti objasni zašto u Japan neće voditi naše glavne zvijezde. Meša je istaknuo da mu nije cilj da premara fudbalere koji su imali naporne sezone nego da isproba fudbalere koje treba isprobati.

- Moja opsesija je samo jedna - otići na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, a šta će reći selektori Bugarske, Danske i Japana za ekipu koju ću voditi, to me ne zanima. Ja se ne pripremam za Kirin kup nego za kvalifikacije. I ništa me drugo ne zanima osim moje reprezentacije i moje zemlje. Ja sam, zajedno sa stručnim štabom, donio odluku ko će igrati protiv Španije, a ko na Kirin kupu. Gledao sam isključivo fudbalski interes reprezentacije. Želim vidjeti na koga sutra mogu računati, da se ne desi da, ako u kvalifikacijama bude povreda, nemam zamjenu, jer nikoga nisam vidio na djelu u jakoj utakmici. Ne znam kakva je logika da vodim Džeku ili Pjanića u Japan i da ih izvedem na teren nauštrb novih fudbalera, kojima trebaju utakmice visokog nivoa - pojasnio je Meša.

Bajić otpao za sve tri utakmice

Riad Bajić otpao je iz konkurencije za večerašnju utakmicu BiH i Španije.

Naš napadač povrijedio je zglob i nakon pregleda i snimanja u bolnici u St. Gallenu zaključeno je da neće moći nastupiti protiv Španije, ali niti na Kirin kupu u Japanu, gdje naš tim početkom juna igra dvije utakmice.

Bajić je treći igrač koji je otpao iz planova selektora Mehmeda Baždarevića, nakon Tina Sušića i Sanjina Prcića.

Šest utakmica, nijedna pobjeda

Šest utakmica i nijedna pobjeda. To je bilans reprezentacije BiH sa Špancima, s kojima smo do sada u samo dva navrata uspjeli izbjeći poraz. Svih šest utakmica igrali smo u kvalifikacijama. U ciklusu za SP 2002. u Sarajevu smo od njih izgubili sa 1:2, a u Ovijedu sa 1:4. U kvalifikacijama za Euro 2004. i u Zenici i u Valensiji bilo je 1:1. U kvalifikacijama za SP 2010. izgubili smo oba susreta - u Mursiji sa 0:1, a u Zenici sa 2:5.