VIJESTI

Ispraćaj konjanika iz Jajca na Ajvatovicu

U organizaciji MIZ Jajce

E. C.

28.5.2016

U žarkoj želji i nadasve inspirativnom entuzijazmu i ljubavi viteških konjanika da ožive staru tradiciju ispraćaja konjanika nakon podne namaza ispred džamije Esme sultanije u Jajcu je izvršena prozivka za viteške konjanike na vjersko-kulturnu manifestaciju Ajvatovica.

ispracaj-1

Ove godine petnaest Jajčama ide na Ajvatovicu. Kažu da je Ajvatovica poseban događaj na koji se dugo pripremaju sa najboljim nošnjama i konjima.

ispracaj-5

- U haremu džamije Esme Sulatanije je bio poseban kamen s kojeg su se ljudi penjali na konja. Oni su kretali sa ovoga mjesta na hadž i na Ajvatovicu. Taj kamen je poslije Drugog svjetskog uklonjen i njega više nema, ali evo imamo mi, ima ovaj plato, ima džamija, imaju velikani Jajca koji su pokopani ovdje u džamijskom haremu. Među njima ima i onih koji su baš kretali sa tog kamena - rekao je šejh Ramiz ef.Bečirević u svom obraćanju.

ispracaj-2

Konjanici iz Jajca, pridružit će se brojnim konjanicima iz svih krajeva BiH u Donjem Vakufu, odakle će u povorci krenuti do Prusca, gdje će se u nedjelju, 29 maja, održati centralni program manifestacije 506. „Ajvatovice”.

- Na spisksu se nalzi petnaest imena, ali pridružit će se još konjanika u Vincu i Torlakovcu. Glavni bajraktar je Meštrovac Irfan, dok je vođa konjanika šejh Ramiz ef. Bečirević.Nadam se da će sve proteći u najboljem redu, da nas predstave na najljepši način na ovogodišnjoj Ajvatovici, da se sretni i zdravi vrate svojim kućama - kazao je Nedim ef.Glamočić, glavni imam džamije Esme Sultanije.

ispracaj-3

Svečani ispraćaj konjanikana ovogodišnju Ajvatovicu organizovao je Medžlis islamske zajednice Jajce.