KOLUMNE

Šansa za region

Komentar dana

Miralem AŠČIĆ([email protected])

29.5.2016

Sarajevo je ovih dana politički i ekonomski centar jugoistočne Evrope. Dva samita u dva dana, jedan vodeći ekonomski, a drugi politički, okupila su brojne menadžere i čelne ljude regiona pod motom „Dogovor za novo doba“.

Šansu koja je pružena Sarajevu i Bosni i Hercegovini u trenutku kada se želi približiti euroatlantskim integracijama treba maksimalno iskoristiti. To se, prije svega, odnosi na Samit „Brdo-Brijuni“, čiji su domaćini članovi Predsjedništva BiH, i koji uvijek nosi snažne političke poruke s ciljem stabilizacije prilika.

Prisustvo najistaknutijih poslovnih lidera jugoistočne Evrope u Sarajevu, te lidera svih zemalja iz regije, prilika je i za dogovor i konkretne poteze, prije svega na ekonomskom planu, a u cilju traženja što boljih rješenja u regionalnim projektima.

Bh. političari uz podršku regionalnih lidera konačno imaju priliku dokazati da je Sarajevo spremno za dogovor i da je 25 godina nakon rata naša država opredijeljena za snažnu saradnju i dolazak stranih investicija koje vode do novih projekata, izgradnje infrastrukture i masovnog zapošljavanja.

Ovakvi samiti šansa su i za rješavanje mnogih otvorenih pitanja koja bi dodatno stabilizirala prilike u regiji, ali su, prije svega, i šansa za bolju budućnost BiH.

Iako su nas ranijih godina ovakvi i slični samiti većinom zaobilazili, a najbolji menadžeri regiona i Evrope svoja iskustva predstavljali u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedeniji, našoj državi se pružila prilika da kao dobri domaćini dokažemo da smo dio Evrope, da imamo znanja, resurse i snažnu volju da uz zemlje regiona snažno koračamo naprijed, ne osvrćući se više na prošlost.

Samo regionalna saradnja dokaz je da je napredak moguć, ali, prije svega, uz dobru političku volju.