VIJESTI

Članovi Predsjedništva BiH primili predsjednika Italije

Mattarella razgovarao sa Izetbegovićem, Čovićem i Ivanićem

Fena

28.5.2016

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas predsjednika Republike Italije Sergija Mattarellu.

Oni su izrazili dobrodošlicu predsjedniku Mattarelli, koji je počasni gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa, a predsjednik Italije je zahvalio za poziv da bude gost ovog regionalnog samita, istakavši da je dobrosusjedska i regionalna saradnja pokretač sveukupnog napretka regije, posebno u kontekstu euroatlantskih integracija.

Istaknuta je važnost regionalne saradnje, te redovnih susreta dužnosnika kojima se promovišu regionalne aktivnosti. U tom je kontekstu istaknut značaj sutrašnjeg samita lidera procesa Brdo-Brijuni, a na kojem će lideri jugoistočne Evrope imati priliku razmijeniti stajališta i razgovarati o regionalnim inicijativama.

Predsjednik Italije je podržao inicijativu i ideju susreta lidera regije u procesu Brdo-Brijuni, dodavši da je bogatstvo ovakvih samita i susreta na visokom nivou u tome što zemlje učesnice mogu svojim kulturnim raznolikostima i vrijednostima zajedništva i suživota doprinijeti stabilnosti i sigurnosti regije i Evrope.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Italije su dobrosusjedski i prijateljski, bez otvorenih pitanja, a tokom susreta je izražena spremnost i interes za unapređenje sveukupne saradnje u predstojećem periodu. Posebno je razgovarano na temu proširenja saradnje u oblasti ekonomije i investicija, kulture, obrazovanja, građevinarstva i drvne industrije, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Republika Italija podržava BiH u evropskim integracijama, a rečeno je da je bitno zadržati pozitivni momentum procesa reformi, s ciljem dobijanja statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost Republici Italiji za sveukupnu podršku koju pruža BiH, a posebno za podršku i zalaganje unutar EU za prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU.