VIJESTI

Bosanskoamerička Akademija nauka i umjetnosti dovela u Neum svjetske eksperte

Međunarodna konferencija "Dani BHAAAS u Bosni i Hercegovini"

Erol Avdović

28.5.2016

Uz dosad najveći broj eksperata iz SAD, Kanade, Evrope i zemalja regije - Bosanskoamerička akademija nauka i umjetosti (BHAAAS) organizovala je i ove godine međunarodnu konferenciju "Dani BHAAAS u Bosni i Hercegovini". Konferencija će potrajati do 29 maja u neumskom hotelu "Sunce".

Kako je za "Avaz" izjavila dr. Nirvana Pištoljević, psiholog sa Columbia Univerziteta u New Yorku i član Upravnog odbora BHAAAS, koja ujedno i učestvuje u radu i organizaciji susreta - naziv ovogodišnje konferencije je "Znanje je djeljivo bogatstvo".

Konferencija je uglavnom posvećena medicinskim temama, jer je i većina članova ove bosanskoameričke akademije iz medicinske struke.

Visoko pokroviteljstvo

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pokrovitelj je osmih godišnjih susreta "Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH". Tim povodom, ministrica Semiha Borovac je istaknula da je ova, već afirmisana bh-američka Akademija – "po brojnosti i profilu svog članstva, ali posebno po aktivnostima, jedna od najznačajnijih i najvažnijih organizacija akademske dijaspore BiH u svijetu".

- Spremni smo, s obzirom na sve rezultate i sve aktivnosti koje Akademija radi, da u BiH mijenjamo politiku prema dijaspori - kazala je ministrica Borovac, najavljujući izradu posebnog dokumenta kojim će biti definisana politika države BiH prema dijaspori.

Borovac je kazala da je službeno Sarajevo "svjesno ukupnog doprinosa i uticaja koji bh. dijaspora ima na ekonomski, društveni, obrazovni i kulturni razvoj u BiH".

- Želimo da te veze produbimo i vežemo bh. dijasporu za razvoj BiH i na način da je vidimo kao jednu značajnu kariku u euroatlantskim integracijama BiH - rekla je ministrica na konferenciji za medije, posvećenoj upravo osmim susretima američkih i evropskih stručnjaka u Neumu, u organizaciji BHAAAS.

Dr. Kenan Arnautović, ugledni američki neurohirurg i čkan Akademije - najavio je i zajednički simpozij neurohirurga, koji su se, kako kaže, uvezali s udruženjima neurohirurga Hrvatske, Srbije i BiH. Pored njih na simpozijumu, kako kaže Arnautović, učestvuju i stručnjaci iz Albanije, Crne Gore, Turske i drugih zemalja.

Arnautović se zahvalio Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, te posebno i ministrici Semihi Borovac zbog potpore koja je "uvijek podržavala i razvijala ovu saradnju". On je najavio je da će u Neumu biti potpisan sporazum o saradnji s Univerzitetom u Osijeku, a u pripremi je saradnja s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

bhaaas-osmi-susreti-neum-28-maj-2016

Pored SAD i BiH, učesnici ovih Osmih po redu Susreta znastvenih radnika u organizaciji BHAAAS dolaze još iz Kanade, Holandije, Malte, Norveške, Njemačke, Švedske, Turske, Velike Britanije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. 

Pored medicinskih tema, koje su i ovaj put najbrojnije - u okviru programa u Neumu, Pištoljević je najavila održavanje 14 simpozija iz različitih oblasti, naglašavajući da ovi susreti u organizaciji BHAAAS ostaju tradicionalno - multidisiplinarni.

U Neumu je predviđen i poseban simpozij o inovativnim i interdisciplinarnim aplikacijama savremenih tehnologija, koga će voditi ugledni prof. dr. Mirsad Hadžikadić, direktor kompleksnih sistema i kompjuterskih znanosti i jedan od dekana na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini.

Rekordan broj

Organizator konferencije, bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS), na konferenciji koja se održava u hotelu Sunce u Neumu predstavit će se dosad najveći broj  od 260 predavača iz SAD, Kanade, Holandije, Malte, Norveške, Njemačke, Švedske, Turske, Velike Britanije, Bosne i Herzegovine, i drugih zemalja iz bh. susjedstva.

Ovi učesnici dolaze sa najprestižnijih univerzitetskih svjetskih centara, klinika i drugih akademskih institucija. Tako sa čuvene Mayo klinike dolazi čak devet predavača. Među njima je i dr. Mary Fabry, psihologa iz Čikaga, koja će biti gost predavač na simpoziju iz Psihijatrije.

Dr. Fabry je bila 20 godina direktor klinike za karcinom "Bosnian mental health" klinici u Čikagu. Pomagala je i liječila izbjeglice iz Bosne i Hercegovine koji su preživjeli traume. Ovo je njena druga posjeta BiH. Obavila je stotine predavanja po cijelom svijetu  o  zdravstvenim posljedicama rata, a dobitnica je i najvećeg svjetskog priznanja iz oblasti razumijevanja traume i njenog liječenja.

Ukupno se na 8. Danima BHAAAS-a očekuje preko 1000 učesnika - liječnika, znastvenika, profesora, medicinskih sestara i tehničara,  kao i studenata iz BiH i šire regije.

U organizaciji BHAAAS članova i specijalista intenzivne medicine, također sa Mayo klinike, dr. Emira Festića i dr. Ognjena Gajića, na ovogodišnjoj konferencije organiziran je i simpozijum iz intenzivne medicine, koji je posvećen poboljšanju kvaliteta i kliničkom istraživanju. Eksperti iz SAD, Hrvatske i Srbije – podijeliti će iskustva sa domaćim kolegama u raznim domenima ove grane medicine. Kako je to najavljeno iz odjela za informisanje BHAAAS, na simpozijumu će se govoriti od sepse i mehaničke ventilacije do informatike i internacionalnih studija u koje su uključene i jedinice intenzivne medicine iz BiH i regiona.

Praksa i teorija

Kao i na prijašnjim manifestacijama ove vrste u organizaciji BHAAAS, u Neumu su organizirane i praktične radionice. Ove godine,  pored teme o ultrazvučnom pregledu kritično oboljelog, održava se i radionica iz perkutane traheostomije.

Na danima BHAAAS u Neumu organiziran je i simpozij multidisciplinarne onkologije, koga će voditi dr. Gordan Srkalović, direktor kliničkih studija u Centru za maligna oboljenja i oboljenja krvi bolničkog sistema Sparrow u Lansingu, u američkoj saveznoj državi Michigan, gdje dr. Srkalović radi kao vanredni profesor na Medicinskom fakultetu državnog Univerziteta u Michiganu.

Dr. Srkalović je objavio i prezentirao preko 130 radova u najprestižnijim časopisima kao što su “New England Journal of Medicine” i “Journal of Clinical Oncology”.

Preventiva prije svega

U sklopu istog simpozija dr. Lejla Hadžikadić – Gušić voditi će dio posvećen trenutnom ažuriranju u liječenju raka dojke -- od hirurške onkologije do rekostruktivne hirurgije.  Ona je specijalista hirurške onkologije na Levine Cancer Institutu, te Carolinas Healthcare System centru, u Šarloti u Sjevernoj Karolini.

Dr. Hadžikadić-Gušić je završila specijalizaciju  hirurške onkologije na Magee Women’s Hospital u Pittsburgh-u, Pensilvanija, a provela je dvije godine kao istraživač na Univerzitetu u Bostonu.

Njeni klinički interesi uključuju predmenopauzni rak dojke, rak dojke kod mladih žena kao i zdravstvo raka dojke kod žena na međunarodnoj razini.

Inače, dr. Hadžikadunić-Gušić je aktivna i u lokalnoj bosanskoj zajednici gdje jednom godišnje promoviše i educira žene o raku dojke. Dr. Lejla se udružila sa AVON grupom u Bosni i Hercegovini u pokušaju da promovira javnu svijest o raku dojke. Ona je docent u okviru divizije za hiruršku onkologiju i predstojeći je direktor mladih žena za rak dojke pri Levine Institutu.

I Ortopedsko - traumatološka sekcija BHAAAS nastavlja tradiciju okupljanja i razmjene iskustava na ovim susretima velikog broja hirurga koji se bave liječenjem povreda muskulo-skeletnog sistema i kičme; pomenuti liječnici dolaze iz mnogih različitih mjesta u BiH.

Valja reći da je ovaj vid saradnje izmedju bh.znastvenika u SAD - započeo tokom i poslije rata u BiH, temeljeći se na individualnm angažmanu i kontaktima. U medjuvremenu je BHAAAS je omogućio da se to uzdigne na višu razinu i proširi, dajući svemu profesionalni legitimitet i organizacionu platform. To je dovealo i do osnivanja  Kongresa Ortopeda i traumatologa BiH, u kojeg su uključeni svi centri u zemlji.

prof-dr-esad-boskailo-neum-28-maj-2016

Inovativne tehnologije

Na Danima BHAAAS u Neumu bit će riječi i o inovativnim i interdisciplinarnim aplikacijama savremenih tehnologija, na simpoziju koga će voditi ugledni prof. Mirsad Hadžikadić, direktor kompleksnih sistema i kompjuterskih znanosti na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini.

Ovaj dvodnevni simpozij uključiće kompleksne sisteme, biomedicinski inžinjering, elektroenergetske sisteme, telekomunikacije, strojarstvo, građevinarstvo i kompjuterske nauke.

Ovakva vrsta simpozijuma je jedinstvena zbog svoje širine oblasti, što je zaista rijetko u tehničkim oblastima koje su uglavnom specijalizirane. Ovo je pogotovo važno za današnji svijet, koji je sve više ovisan o tehnologijama koje ne poznaju tehnološke i geografske barijere.

Po prvi puta U BiH se predstavlja mjerni instrument za praćenje razvoja djece tokom simpozijuma iz oblasti ranog rasta i razvoja i pedijatrije.

Značaj ovog dvodnevnog transdisciplinarnog simpozijuma je u tome što će se predstaviti i naučni radovi i istaraživanja koja se sprovode u BiH pod mentorstvom američkih i drugih profesora - u svrhu unapređenja ranog rasta i razvoja djece u BIH.

U radu konferencije učestvuje i MIhela Erjavec, koja je profesorica i naučnica sa Bangor Univerziteta u Welsu, s predavanjima na dva simpozijuma; u oblasti ranog rasta i razvoja, gdje će predstaviti rezultate svojih istraživanja sa djecom u Velikoj Britaniji i Irskoj; a govorit će i o promjenama i uticajima na zdrav način ishrane. To će biti prestavljeno i na predavanjima o dječijoj psihijatriji, gdje će govoriti o istraživanjima u okviru prevencije pojave “ismijavanja djece na svim nivoima u školama”.

Prestižne institucije

Program ovogodišnje konferencije uključuje širok dijapazon interesantnih naučnih tema, poručili su još iz BHAAAS. Osim medicine - članovi bh.američke akademije zanosti i umjetnosti, su pripremili simpozije iz oblasti tehnologije, psihologije, prirodnih i humanističkih znanosti.

Neki od učesnika dolaze sa poznatih američkih kliničkih centara, kao što su “Sparrow Regional Cancer Center”, “Semmes Murphey Clinic", "Levine Cancer Institute", "Columbia University", "University of Bangor, North Carolina University”, “Arizona State University”, “Texas Tech University Health Sciences Center” i "Advanced Plastic Surgery Of North Shore".