VIJESTI

Braća Đukić prijavljena za lažno svjedočenje!

Hoće li slučaj "Mujčinović" dobiti obrat

A. DUČIĆ

29.5.2016

Pravosudni presedan u slučaju suđenja za ratne zločine osuđenog Zurahida Mujčinovića mogao bi uskoro dobiti svoj epilog. 

Nedžla Šehić, advokatica Mujčinovića, kojeg je Sud BiH 2013. godine pravosnažno osudio na osam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u Rapatnici kod Srebrenika uprkos dokazima da je osuđen na osnovu zamjene identiteta, potvrdila je za "Avaz" da je Državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv braće Đukić, Drage i Pere, zbog lažnog svjedočenja u ovom predmetu. 

Ostali svjedoci

- Mujčinović je osuđen samo na osnovu izjava braće Đukić te u toku postupka nije izveden nijedan drugi dokaz koji je potvrdio njihove iskaze, naprotiv, svi ostali saslušani svjedoci su izjavili da u zatvoru u Rapatnici nikada nisu vidjeli niti čuli za Zurahida Mujčinovića - tvrdi Šehić u svom podnesku krivične prijave.

Naime, Državno tužilaštvo je 19. decembra 2013. Sudu BiH poslalo zahtjev za ponavljanje postupka protiv Mujčinovića, s obrazloženjem da su došli do novih dokaza i činjenica koji bi mogli prouzrokovati oslobađanje Mujčinovića, ali je Sud ovo odbio, jednako kao i identičan zahtjev odbrane.

nedzla-sehic-advokat

Šehić: Svjesna manipulacija

Šehić obrazlaže da je Drago teretio i Sulejmana Hrustića, koji je bio zajedno optužen s Mujčinovićem, dok su braća svjedočila protiv Mujčinovića. To je dovelo do toga da je Hrustić oslobođen, a Mujčinović osuđen. 

- U međuvremenu je došlo do još jednog procesa u Sudu BiH za krivična djela u Rapatnici protiv Ekrema Ibračevića i drugih, a koji se trenutno privodi kraju. Tužilaštvo BiH pred Sud je izvelo oko 40 svjedoka, od kojih i dalje samo braća Đukić „poznaju" Zoku Mujčinovića ili Zoku Bubnjara i tvrde da je bio u Rapatnici, s tim što Drago Đukić ovaj put ne spominje Sulejmana Hrustića, dakle ponovo svjesno manipulira i laže pred sudom - tvrdi Šehić u podnesenoj krivičnoj prijavi.

"Zoran" i "Zoka"

Ona dalje navodi da, osim braće Đukić, niko nije spomenuo da je u navedenom pritvoru ikada bio Mujčinović te da su naknadno u postupku, koji još nije pravomoćno okončan, saslušani svjedoci otkrili identitet svih počinilaca, među kojima i identitet „bubnjara" koji je svirao u Domu, a kasnije bio i u zatvoru u Rapatnici, kao i identitet osoba koje su u Rapatnici oslovljavali sa „Zoran" ili „Zoka". 

- Da su i Drago i Pero Đukić dali lažne iskaze u istrazi i pred Sudom o identitetu Mujčinovića time što su lice koje ih je mučilo oslovljavali kao „Zoku bubnjara" jasno proističe i iz činjenice da u svojim iskazima, osim tog „Zoke bubnjara", nikada nisu spomenuli  nekog drugog „Zoku" ili nekog drugog „bubnjara". Međutim, u toku daljnje istrage i krivičnih postupaka je sa sigurnošću utvrđeno da su u jedinici koja je osiguravala pritvor u Rapatnici bile i osobe s nadimkom Zoka (Huso Hodžić) i lice koje je sviralo bubnjeve (Samir Nurkanović) tako da je prosto nemoguće da njih, koji su bili tamo prema izjavama drugih mnogobrojnih svjedoka, nikada nisu spomenula i identificirala braća Đukić, a spominju „Zoku bubnjara" kojeg, osim njih, nije vidio ni spomenuo niko drugi od svih saslušanih svjedoka - kaže se u obrazloženju krivične prijave.

krivicna-prijava-braca-djukic

Faksimil krivične prijave

Sin Dalibor: Dokazat ćemo ono što cijeli Srebrenik zna

Zurahidov sin Dalibor Mujčinović rekao je da će se njegova porodica nastaviti boriti da "dokaže ono što cijeli Srebrenik zna, a to je da je Sud BiH osudio nevinog čovjeka".

- Braća Đukić moraju reći i priznati od koga su dobili naredbe da kažu da je to Zurahid i zašto su lažno svjedočili jedini od 40 do 50 svjedoka. Pero Đukić mi je jednom telefonom lično rekao: "Ja ne znam tvog oca, ja hoću da neko odgovara.“ Nema toga čega se može i smije bojati nevin i pošten čovjek. Oni moraju biti kažnjeni i odgovarati - rekao nam je Dalibor.