BIH

SAUDIJSKI KRALJ SALMAN: Cilj je postati uspješni svjetski model izvrsnosti u svim oblastima!

Impresivni plan transformacije Kraljevine Saudijske Arabije do 2030. godine

E. HALIMIĆ

29.5.2016

Moj prvi cilj jeste da naša država postane prvi i uspješni svjetski model izvrsnosti i to na svim oblastima, a ja ću biti s vama kako bismo to postigli, riječi su kojima kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz el-Saud (Salman bin Abdulaziz Al Saud) objašnjava osnovni cilj impresivnog programa razvoja Saudijske Arabije do 2030. godine. 

Islamski principi 

Ovaj strateški dokument na više od 80 strana podijeljen je na tri osnovne oblasti na koje će biti usmjeren sveobuhvatni reformski program. Prva oblast je reforma društva, u kojoj se navodi da Saudijska Arabija posjeduje ogroman i neiskorišten potencijal i bogatu mješavinu prirodnih resursa, ali da pravo bogatstvo leži u našim ljudima i našem društvu. 

- Ponosimo se onim što čini naš narod iznimnim, a to je naša islamska vjera i naše nacionalno jedinstvo. Naš narod je srž arapskog i islamskog svijeta i predstavlja srce islama. Uvjereni smo da će, ako Bog da, izgraditi svjetliju budućnost koja se temelji na islamskim principima. Mi ćemo i dalje obavljati našu dužnost prema hodočasnicima i promovirati naš duboko ukorijenjen nacionalni identitet - navodi se u dokumentu.

Među ciljevima u ovoj oblasti navodi se povećanje sposobnosti za doček hodočasnika s osam na 30 miliona godišnje. Povećanje za više  nego dvostruko broja saudijske baštine registrirane i zaštićene u UNESCO-u. Tu je i promocija barem tri saudijska grada među top 100 gradova svijeta. Zatim povećanje potrošnje građana sa 2,9 na šest posto kad je u pitanju kultura, te povećanje broja pojedinaca koji se bave sportom sa 13 na 40 posto. 

Druga oblast je ekonomska reforma države, a pojašnjava se da će se ona provoditi kako bi postigla održivost saudijske ekonomije. 

 - Iako su nafta i plin dva osnovna stuba naše ekonomije, počeli smo širiti naša ulaganja i na druge oblasti. Razumijemo da postoje mnogobrojni izazovi, ali mi imamo planove da ih prevladamo. U proteklih 25 godina naša ekonomija je rasla četiri posto godišnje, što nam je omogućilo da stvorimo milione novih radnih mjesta. Već smo među 20 najvećih ekonomija u svijetu, ali naše ambicije su još veće, uložit ćemo sve naše resurse u cilju povećanja raznolikosti privrede - navodi se u tekstu. 

Povećanje prihoda

Među ciljevima koje Saudijska Arabija želi postići ovom strukturnom ekonomskom reformom je napredak s trenutnog 19. mjesta među top 15 svjetskih ekonomija. Smanjiti stopu nezaposlenosti sa 11,6 na 7 posto. Povećati doprinos malih i srednjih preduzeća BDP-u sa 20 na 35 posto, te povećati učešće žena u radnoj snazi sa 22 na 30 posto. Povećati lokalizaciju sektora nafte i plina sa 40 na 75 posto, povećati imovinu javnih investicionih fondova sa 600 milijardi na više od sedam triliona. Unaprijediti trenutnu poziciju Saudijske Arabije na listi globalne konkurentnosti, te povećati nivo direktnih stranih ulaganja sa 3,8 posto na 5,7 posto.   

Treći dio ovog reformskog programa je i sveobuhvatna reforma državne vlasti. 

 - Vlada Saudijske Arabije mora se razvijati i kontinuirano poboljšavati kako bi održala korak sa rastućim očekivanjima i novim izazovima, od vlade se očekuje da zadovolji najviše standarde transparentnosti i odgovornosti – navodi se u dokumentu.

Među osnovnim ciljevima ovog dijela reforme je povećanje prihoda koji nisu vezani uz naftu sa 163 milijardi na jedan trilion. Poboljšanje indeksa učinkovitosti vlasti sa trenutnog 80. na 20. mjesto. Povećanje štednje stanovništva sa šest na 10 posto od ukupnih prihoda domaćinstva, povećanje izdvajanja za neprofitni sektor sa jedan posto BDP-a na pet posto. Tu je i podsticanje volontiranja kako bi se na godišnjem nivou dostigla brojka od milion volontera.

king-salman-bin-abdulaziz-al-saud

Kralj Salman bin Abdulaziz el-Saud: Program razvoja

Nizom programa do konačnog cilja 

- rekonstrukcija vlade 
- strateški pravci
- fiskalna održivost
- upravljanje projektima 
- mjerenje uspješnosti reformi 
- rekonstrukcija investicijskih fondova
- poboljšanje ljudskog kapitala 
- nacionalna transformacija
- jačanje javnog sektora 
- privatizacije 
- strateško partnerstvo