HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR Mladi poručili da odlaze jer država ne nudi perspektivu

Srednjoškolci uz performans simbolično najavili iseljavanje

Autor:M. HODŽIĆ

28.5.2016

Mostarski srednjoškolci, okupljeni oko Mreže vijeća učenika (MreVUK) HNK, održali su jučer na Španskom trgu performans kojim su simbolično ozvaničili svoj odlazak iz ovog grada i države koja im ne nudi nikakvu perspektivu da ostanu. 

Upućene poruke

U sklopu performansa učenik Amar Husnić pojavio se na trgu simbolično pet do 12 uzvikujući „Mi odlazimo“ i „Čujete li, odlazimo“. 

Nakon toga pridružili su mu se učenici podijeljeni u pet grupa, što simbolizira pet godina kampanje „Želimo znati“, noseći transparente na kojima su bile ispisane poruke „Odlazimo“, „Kunemo se da se nećemo vratiti“, „Jesu li vam spremne putovnice“, „Već 5 godina želimo znati kada će ovaj ŠIT (Šuti i Trpi) stati“, „Dosta smo samo šutjeli i trpjeli“...

Potom su se tužnih lica razišli simbolizirajući na taj način odlazak.

- I na ovaj način želimo poručiti političarima da nam se ne sviđa trenutna situacija u BiH. Mladi na svaki način traže mogućnost da odu odavde, što je ogroman problem. Za nekoliko godina ovdje neće biti srednjoškolaca - kaže Husnić. 

Ističe kako su gorući problemi u Mostaru nezaposlenost i podjele, mada ih on lično ne vidi.

-Podijeljeni su još oni ljudi koji očito još nisu prevazišli rat. Ja mogu razumjeti moje roditelje koji su to doživjeli, ali ne mogu mlade koji se tada nisu bili ni rodili. Mi smo u okviru MreVUK-a pozitivni primjer saradnje i druženja. Nas ne dijeli ni vjera, ni nacija, niti išta drugo - dodaje Husnić, ističući da su aktivizam mladih i njihovo djelovanje u nevladinom sektoru spas za BiH.  

Traže promjene

Ena Šarić, predsjednica MreVUK HNK, naglašava kako ovaj performans simbolizira odlazak, no njegova prava poruka je zapravo apel na promjene i poziv mladima da ostanu i bore se za bolju državu.

ena-saric4

 Šarić: Apel za promjene

- Uz malo volje, mladi mogu dosta toga promijeniti nabolje. Odlično funkcioniramo kada smo zajedno - kaže Šarić. 

Iselilo se 80.000 ljudi

I Nevladina udruga „Vox Republica“ jučer je u Mostaru organizirala okrugli sto „Otići ili ipak ostati?“. Na okruglom stolu je istaknuto kako su porazni podaci da se iz BiH u protekle dvije godine, u potrazi za boljim životom, iselilo čak 80.000 ljudi. U ovom egzodusu naroda iseljavaju svi, i Bošnjaci i Hrvati i Srbi, no Hrvati ponajviše, jer imaju i hrvatsku putovnicu.