SREDNJOBOSANSKI KANTON

DONJI VAKUF Raznovrsni domaći proizvodi privlače brojne posjetioce Sajma obrta, poduzetništva i turizma SBK

Proizvode predstavilo više od 60 izlagača iz cijele BiH

I. HELJA

28.5.2016

Već petu godinu zaredom u Donjem Vakufu se održava Sajam obrta, poduzetništva i turizma Srednjobosanskog kantona, na kojem je svoje proizvode predstavilo više od 60 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ručni proizvodi
 
Enes Sarajlić iz Bugojna jedan je od rijetkih zanatlija koji je, kuckajući čekićem po metalu, otrgnuo od zaborava stari zanat kazandžije, ali i osigurao egzistenciju svojoj peteročlanoj porodici.

- Zanat sam izučio od starog kazandžije iz Sarajeva. Svi proizvodi su ručno iskovani, svaka stvar je posebna i priča za sebe. Svaka moja džezva ima bar milion udaraca čekićem. Ja ovo radim s ljubavlju i uživam u tome – ističe Sarajlić.

enes-sarajlic

Sarajlić čuva zanat od zaborava

Na sajmu je predstavio više od 50 različitih proizvoda. Tu su razne tepsije, džezve, tendžere, šećerluci, table, zarfovi u raznim veličinama.

meliha-klopic-murtic

Klopić-Murtić: Prirodna kozmetika

Na trodnevnoj sajamskoj manifestaciji predstavilo se više od 60 izlagača iz cijele BiH, a jedan od njh je i Meliha Klopić–Murtić iz Cazina, vlasnica radnje koja se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike.

Osvajanje nagrada

- U sastavu naših proizvoda nalaze se biljke organskog uzgoja ili one koje se kao samonikle beru na ekološki čistim područjima - istakla je Klopić–Murtić dodajući da, iako postoje tri godine, već su osvojili nekoliko svjetskih nagrada. 

Ovaj sajam već petu godinu organizira Opće udruženje obrtnika poslodavaca Donji Vakuf.

Od metala do hrane

Na sajmu izlažu proizvođači iz oblasti metalne, drvne, tekstilne, kozmetičke i prehrambene industrije iz cijele BiH. S obzirom na to da se sajam odvija u vrijeme manifestacije „Dani Ajvatovice“, očekuje se više od 5.000 posjetilaca sajma.