NOGOMET

BAŽDAREVIĆ: Ne zanima me šta će ko reći, moj interes je samo BiH i reprezentacija

Selektor riješio dileme o ekipi koju vodi u Japan

Autor:M. T.

28.5.2016

"Ne znam kakva je logika da vodim Džeku ili Pjanića u Japan i da ih izvedem na teren nauštrb novih fudbalera kojima trebaju utakmice visokog nivoa, kako bi napredovali. Ne pričam niti o ugovorima niti o novcu, jer me to ne zanima. Moja opsesija je samo jedna, otići na Svjetsko prvensvo 2018. u Rusiji i ne dozvoliti da se desi još jedan neuspjeh kao u prošlim kvalifikacijama. A šta će reći selektori Bugarske, Danske i Japana za ekipu koju ću voditi, to me ne interesuje. Ja se ne pripremam za Kirin kup, nego za kvalifikacije."

Ovo nam je danas izjavio selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević, želeći riješiti nedoumice na temu koga vodi u Japan, o kojima naša javnost već sedmicama raspravlja. No, kako se sva ta priča počela širiti u negativnom kontekstu, naš selektor je osjetio potrebu da objasni šta radi i zašto to radi.

Žao mi je što ovdje ne pričamo više o Španiji. Igramo protiv evropskog prvaka, a trošimo riječi, vrijeme i razmišljanje na nebitne stvari poput – zašto u Japan neću voditi Edina Džeku, Miralema Pjanića, Emira Spahića..., kaže Baždarević i nastavlja:

Ono što smo uradili u Luksemburgu i Švicarskoj, bilo je dobro. Podigli smo radnu i igračku atmosferu. Kvaliteta ima, ali treba nastaviti raditi. Ove utakmice, sa Španijom i na Kirin kupu, najbolja su prilika da se nastavi s progresom, u cilju što boljih priprema za kvalifikacije, koje su za mene davno počele.

Ja sam zajedno sa stručnim štabom donio odluku ko će igrati protiv Španije, a ko će ići na Kirin kup. Gledao sam isključivo fudbalski interes naše reprezentacije i fudbalera. Mi se ne pripremamo za Kirin kup, nego za kvalifikacije i želimo iskoristiti svaku priliku da na djelu vidimo i one druge igrače koji zaslužuju šansu, kao i fudbalere iz Premijer lige BiH koji nemaju mnogo prilike da se pokažu. Želim vidjeti na koga sutra mogu računati, da se ne desi da, ako u kvalifikacijama bude puno povreda, nemam zamjenu, jer nikoga nisam vidio na djelu u jakoj utakmici, kaže Baždarević.

Zbog toga, kako tvrdi, u Japanu želi dati priliku novim igračima, bez obzira na to šta će neko reći.

Želim ispoštovati nove momke koje sam pozvao. Ovo je prilika da vidim možemo li na njih računati, a ja sam uvjeren da će je oni i te kako iskoristiti. Ne znam kakva je logika da vodim Džeku ili Pjanića u Japan i da ih izvedem na teren nauštrb novih fudbalera kojima trebaju utakmice visokog nivoa, kako bi napredovali, rekao je Baždarević, uz opasku:

-  Moj cilj je samo jedan – otići na SP. I ništa me drugo ne zanima osim moje reprezentacije i moje zemlje.