VIJESTI

GRAČANICA Danas "Međunarodna konferencija o keranju i čipkarstvu"

Deset uspješnih godina udruženja "Gračaničko keranje"

Autor:H. Č.

28.5.2016

Udruženje „Gračaničko keranje“ jučer i danas obilježeva vrijedan jubilej, deset godina uspješnog rada na izradi ukrasnih predmeta keranjem i čipkom. Jučer su vrijedne žene Gračanice na korištenje dobile obnovljenu staru bosansku čerdakliju, gdje je obilježavanje jubileja i otvoreno, a ključeve predsjednici udruženja Azemini Ahmetbegović predao je načelnik Gračanice Nusret Helić.

Žene u ovom udruženju su deset godina radile na promociji i zaštiti kere kao bh.brenda i promovisale ga u Evropi i cijelom svijetu.

medjunarodna-konferencija-o-keranju-i-cipkarstvu

Međunarodna konferencija danas u Gračanici 

Danas se u Gračanici održava „Međunarodna konferencija o keranju i čipkarstvu“ na kojoj učestvuju gosti iz: Hrvatske, Srbije, Turske i govore o zaštiti kere i čipke. U uvodnom izlaganju moderatorica  Mevlida Serdarević iz Službe za zaštitu nematerijalnog nasljeda BiH i naglasila da je današnja konferencija prava ove vrste u BiH.

serdarevic

Serdarević: Ko će od vrijednih gračaničkih žena preuzeti palicu

- Do sada se u zaštiti nematarijalnog nasljeđa uglavnom sve tražilo od države, ovo je prvi put da se o očuvanju nematrijalnog nasljeđa se pobrinulo udruženje „Gračaničko keranje“, samo je pitanje kome će ove vrijedne žene predati palicu u daljem radu i očuvanju kere i čipke - rekla je Serdarević.