CRNA HRONIKA

AVAZ SAZNAJE Teška nesreća prilikom rekonstrukcije pruge kod Hadžića

Mašina za polaganje šina radniku odsjekla dva prsta

A. KAPO – Š. LILIĆ

29.5.2016

Admir Brkić (23) iz Kalesije, radnik firme IOG, oko 16 sati u petak u mjestu Dupovci kod Hadžića ostao je bez dva prsta nakon što mu je mašina za polaganje šina prikliještila lijevu ruku, saznaje “Dnevni avaz”. Ova speciijalana mašina se poput kompozicije kreće šinama   

Opasan posao

Brkić je prevezen u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu (UKCS), gdje mu je ukazana ljekarska pomoć.

- Pacijent je upućen na daljnje liječenje u Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju – kratko su saopćili iz Službe za odnose s javnošću UKCS-a.

Kako saznajemo, nesretni radnik, i pored nadljudskih napora ljekara, ostao je bez dva prsta. Sead Jamak, vlasnik firme IOG, u telefonskom razgovoru za naš list potvrdio je da se nesreća dogodila.

- Istraga je u toku tako da u ovom trenutku ne mogu dati više informacija o ovom slučaju, odnosno o uzroku nesreće. Naša firma je suizvođač radova. Mi smo odmah nakon nesreće bili u bolnici, a i poslije smo ostali u stalnom kontaktu preko mobitela. On je svjestan i komunikativan, zna šta se dogodilo... Sve nas je ovo duboko potreslo... Zbog prirode povreda potrudit ćemo se da mu, u skladu sa svim propisima i zakonima, nakon  osiguramo adekvatno radno mjesto kako mi mogao nastaviti zarađivati – rekao je Jamak.

masina-dupovci

Mašina koja je odsjekla prste nesretnom radniku

Prema njegovim riječima, Brkić u njegovoj firmi radi tek nekoliko mjeseci, ali je imao radnog iskustva s obzirom na to da je ranije u drugoj firmi radio četiri ili pet godina na sličnim poslovima. Iako je istraga u toku, pretpostavlja se kako je uzrok nesreće ljudski faktor, odnosno Brkićeva neopreznost.

- Ovakve stvari se, nažalost,  događaju. Sličan slučaj imali smo prije šest ili sedam mjeseci, na samom početku izvođenja radova. Ovakvi poslovi su opasni i rizični, jer su mašine i šine teške i po nekoliko tona – kaže Sead Jamak.

Ekipa “Dnevnog avaza” bila je jučer na mjestu događaja, gdje smo zatekli radnike kako obavljaju redovne zadatke na poslu. Sadik Suvadić, poslovođa firme IOG, ispričao nam je da su s Brkićem u kritičnom momentu bila još tri radnika, koji novu šinu, koju postavlja mašina, u slučaju da se pomjeri, alatima vraćaju na svoje mjesto.

Zaustavili vozilo

- Prema njihovim tvrdnjama, on se  u jednom trenutku samo trznuo i rekao: “Odoše prsti.” Pretpostavljamo da se okliznuo i rukom naslonio na mašinu. Kada su mu skinuli rukavicu, prizor je bio strašan. Prsti su bili odsječeni. Odmah smo ga snijeli na glavni put pored pruge, zaustavili auto te ga prevezli u bolnicu. Jedan kolega je našao jedan prst te ga odnio u bolnicu, ali je, nažalost, već bilo kasno – kazao nam je Suvadić.

sadik-suvadic

Poslovođa Suvadić: Prizor je bio strašan

U Dežurnom operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kratko su nam kazali da su njihovi službenici bili na mjestu događaja te da su, zajedno s inspektorom zaštite na radu, obavili uviđaj. 

Treći slučaj u jednom mjesecu 

Ovo je već treći slučaj povređivanja radnika na radnom mjestu u jednom mjesecu. U prethodna dva slučaja radnici nisu imali toliko sreće. Ilijas I. (62) iz Sjenice, radnik firme “GP-Gradnja” iz Sarajeva, poginuo je 12. maja u 14.15 sati na gradilištu objekta u ulici Urijan Dedina, sarajevska općina Centar, nakon što je pukla metalna konstrukcija mobilne pumpe za beton Iveco, kojom je upravljao operater Ramiz Š. (58) iz Sarajeva, koji je priveden. Nedugo poslije, tačnije 23. maja, radnik firme pao je sa skele na gradilištu na Ilidži. Usljed teških povreda, preminuo je istog dana u UKCS-u.