VIJESTI

ŠOLTES: Kandidatski status BiH u 2017. nije daleko od realnosti

Nakon što je u Evropskom parlamentu formirana Grupa prijatelja BiH

K. KEŠMER

28.5.2016

U Briselu je u srijedu održana konstituirajuća sjednica Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu, koja bi trebala detaljno nadgledati napredak BiH, ali i vršiti svojevrsno lobiranje unutar evropskih institucija za našu državu. U razgovoru za „Avaz“ zastupnik EP-a Igor Šoltes kazao da je prva sjednica okupila neobično velik broj parlamentaraca te da se to rijetko dešava. Šoltes ističe da je formiranje Grupe veoma važno za našu državu, a pogotovo to što je okupila veliki broj parlamentaraca.

Efekti reformi

On je naveo da je sastanku prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je predstavio sve ono što je do sada učinjeno na evropskom putu, kao i na provedbi Reformske agende. Šoltes je kazao da su podaci koje je iznio Crnadak zadovoljavajući s obzirom na to da je usvojeno više od 50 posto zacrtanog na polju reformi.

- To je statistika, ali moramo sačekati da vidimo kako će to djelovati na život građana. Jasno je da sve ono što se sada radi ne može odmah imati efekata, ali kroz određeni period to će doći. Nije samo bit da se one usvoje na papiru, bitno je da se sve te reforme zaista i primjenjuju - kaže Šoltes.

Na upit je li realno očekivati da BiH dobije kandidatski status u 2017. godini, što je svojevrsna prognoza domaćih lidera, ovaj evropski parlamentarac navodi da je to sasvim realan datum.

- To se može relativno brzo uraditi i to nije daleko od realnosti. Ali, sada nemate više pravo na grešku, jer bi svaka to mogla odgoditi, jer i EU je sada u problemima. Upravo možda takvu situaciju BiH može iskoristiti, ali igrati fer-plej - naveo je Šoltes.

Obrazlažući činjenicu da je Evropski parlament sa svim svojim tijelima u posljednje vrijeme vrlo aktivan u pogledu BiH, Šoltes navodi kako to dolazi iz želje da se našoj državi pruži ruka kako bi se konačno pokrenula.

Gledati unaprijed

- To je dio Balkana koji je vrlo osjetljiv, jer je to zajednica više naroda, koja je prošla teška vremena. Evropa je dosta puta gledala predugo ustranu i djelovala kada je bilo prekasno. Pokušavamo gledati unaprijed i pružiti ruku BiH, onoliko koliko je ona želi. Ako želite progres, onda vam želimo pomoći – naveo je Šoltes.

Novac od MMF-a racionalno iskoristiti

Šoltes se osvrnuo i na prognoze Svjetske banke i MMF-a o ekonomskom rastu BiH, kao i o novom aranžmanu naše države sa MMF-om.

- To govori da nije sve negativno. Što se tiče novog aranžmana, bitno je da se taj novac sada racionalno iskoristi, da se uloži u stvari kao što su privreda i mala i srednja preduzeća, koja su za BiH veoma važna - istakao je Šoltes.