BIH

ANALIZA Zašto je korupcija državni neprijatelj broj 1 u BiH

Odjeci saslušanja u Kongresu SAD o našoj zemlji

Erol AVDOVIĆ 

28.5.2016

(Od stalnog dopisnika “Dnevnog avaza” iz SAD) 

Politička korupcija, koja, naravno, nije isključivo problem Bosne i Hercegovine, iako je za nju posebno opasna, jer je naša zemlja prošla kroz najkrvaviji konflikt na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, razara samo tkivo države, pa je posebno izdvojen za novu bh. debatu u američkom Kongresu.

Konkretne mjere 

Mnogi se slažu da se nakon duže vremena nije mogao naći više aktuelan i karakterističan način da se tako precizno opiše trenutno društveno stanje u BiH – kao dokaz da američki angažman u BiH ne prestaje. I da se sve one demokratske vrijednosti koje trebaju biti uzor zemlji u tranziciji valjaju motivirajuće “nametati”, naspram sve veće naviknutosti građana na svakodnevnu korupciju.

Upravo ta, u biti politička korupcija, kako je to naglasila i predstavnica nevladinog sektora iz BiH Valeri Peri (Valerie Perry), uništava osnovni princip funkcioniranja svake zemlje. Jer, svaka održiva zemlja mora počivati na meritokraciji (društvenim vrlinama), a ne na nepotizmu – na štetu najboljih, najpoštenijih i najpametnijih. Uostalom, u nedostatku vjere u BiH kao zemlje jednake šanse za sve njene građane nastavlja se tihi egzodus obrazovanih, ali i obespravljenih mladih ljudi.  

Peri, Amerikanka koja već godinama živi i radi u Sarajevu, dovoljno dugo da bi mogla razaznati finese bh. političke igranke, u Kongresu je zato u više navrata ponovila da korupcija u BiH nije tehničkog, već političkog karaktera.  

Nažalost, upozorila je Peri, reforme bh. političkog sistema, koje su svi u američkom Kongresu stavili u prvi plan, bit će teško provesti u djelo. Realno je očekivati, rekla je ona, nastavak sabotaže od onih koji već četvrt stoljeća žive od obrnutih, antireformskih procesa. 

Navodeći neke primjere, ova dobro obaviještena Amerikanka upitala se kako je moguće da u BiH niko nije odgovarao, nije smijenjen ili sudski procesuiran nakon devastirajućih poplava 2014. godine, a zbog neadekvatne pomoći nastradalima.

Peri je bila među onima koji su američkom Kongresu predložili konkretne mjere za izlazak iz gotovo začaranog kruga, skoro endemskog oblika korupcije u BiH, koja, nažalost, postaje politička kultura u zemlji.

Ostvariti ciljeve 

Mora se hitno zaokružiti legalni paket mjera, koji će se zakonski primjenjivati, koji će sankcionirati zloupotrebu političkog ureda. Peri je otvoreno kazala i da bi mnogi donatorski programi, kao što su oni USAID-a, od podrške istraživačkom novinarstvu do potpore sudskog sistema, mogli biti bolje koordinirani da bi se ciljevi ostvarili u cijelosti.

U Kongresu je rečeno i da lekcije neuspješne privatizacije u BiH moraju konačno biti naučene. Naveden je i primjer da nakon okončane privatizacije većine javnog sektora u RS, u tom bh. entitetu ipak nije ostvarena dugoročna ekonomska korist.

Ne treba nam "Dejton 2"

Ukidanjem političke patronaže, uz izborne reforme koje će omogućiti da glasači mogu kontrolirati – uz “provjeru i ravnotežu” onih koji dobiju mandat – jedino je moguće ograničiti sadašnju korupciju u BiH. 

Sve to, kako je rečeno u Kongresu, s čime se složio i šef Misije OSCE-a u BiH, američki ambasador Džonatan Mur (Jonathan Moore), ne vodi ka “Dejtonu 2”. Naprotiv, svako novo uplitanje ili pritisak izvana na reformsko preuređenje BiH mogli bi “kreirati sistem koji je čak gori od ovog što imamo danas”.

Američki interes 

U Kongresu je rečeno da i dalje treba tražiti svu raspoloživu pomoć SAD prema BiH kako bi Vašington nastavio aktivno trošiti svoje vrijeme u BiH, pokraj svih ostalih gorućih svjetskih problema. To je u interesu Amerike. 

- Ako Sjedinjene Države i njihovi partneri ne mogu podržati razvoj, funkcionalni i odgovorni sistem u Bosni, kako se (neko) može nadati da će Amerika uspjeti podržati pozitivna i mirna politička rješenja u drugim krajevima svijeta - rečeno je u Kapitol Hilu.