VIJESTI

EKSKLUZIVNO HAŠIM TAČI ZA AVAZ: Moramo pokazati da smo iznad prošlosti i da gledamo u budućnost

Predsjednik Kosova danas u posjeti BiH

K. KEŠMER

28.5.2016

Samit u Sarajevu potvrdit će da budućnost regiona leži u dijalogu, pomirenju i saradnji, poručio je u razgovoru za “Dnevni avaz” predsjednik Kosova Hašim Tači, koji će danas stići u glavni grad BiH, gdje se održava Samit Brdo - Brijuni.

Zajednički rad

On je neposredno prije dolaska u Sarajeva govorio za naš list o važnosti ovakvih događaja za sve države zapadnog Balkana. Istakao je da su i dosadašnji sastanci u okviru Brdo - Brijuni procesa imali dosta uspjeha.

- Samit Brdo - Brijuni vrijedan je regionalni forum koji je proizveo mnoge važne ideje, projekte i mehanizme vrijednosti za cijelu regiju. Nadalje, on služi kao forum za daljnje unapređivanje dijaloga i saradnje između lidera u regiji – rekao je Tači.

On je istakao da će današnji samit u Sarajevu nastaviti u tom duhu, odnosno da će on dovesti do dodatnog zbližavanja zemalja u regionu, što je, kako kaže, neophodno.

- Mi, lideri, znamo da su naše zemlje prošle teške puteve. Naša je obaveza kao vođa da pokažemo viziju i hrabrost da su naše države, naša društva iznad neprijateljstava iz prošlosti i da gledamo u budućnost, u pomirenje i prijateljstvo. Važno je pokazati da sada svi zajedno možemo sjediti za istim stolom i zajednički raditi na boljoj budućnosti za sve – naveo je predsjednik Kosova.

Proširiti saradnju

Upravo će, kaže Tači, samit u Sarajevu potvrditi da je ovo područje čvrsto okrenuto prema boljoj budućnosti, dijalogu, saradnji i prijateljstvu.

- Mi već gradimo ceste i željeznice koje nas bolje povezuju. Mi ćemo komunicirati bolje i sarađivat ćemo bolje. Proširit ćemo saradnju i na drugim područjima. Ta saradnja ključna je i za regionalnu integraciju u NATO i Evropsku uniju – zaključio je Tači.

Na ekstremizam i radikalizam odgovoriti zajedničkim radom

Tači je kazao da je unapređivanje saradnje među državama zapadnog Balkana važno kako bi se zajednički moglo odgovoriti na nove izazove koji su pred regionom.

- Svi smo ugroženi ekstremizmom i radikalizmom. I na tu prijetnju možemo odgovoriti samo kroz zajednički rad – naveo je kosovski predsjednik.