VIJESTI

SKANDALOZNO Pravo glasa oduzeto za 125.374 bh. državljanina!

Zašto dijaspore nema u Centralnom biračkom spisku

M. KUKAN - R. HAJDAREVIĆ

28.5.2016

Čak 125.374 bh. državljanina koja žive u dijaspori, iako imaju biometrijske pasoše BiH, nisu registrirani glasači, što predstavlja skandalozno saznanje da na ovogodišnjim lokalnim izborima toliko ljudi, a mahom je riječ o protjeranima s teritorije RS, neće moći glasati, što je svojevrsni udar na dijasporu! Posebno je važno naglasiti to u kontekstu aktuelne situacije sa predstojećim izborima načelnika općine Srebrenica. 

Kriv je Zakon

“Dnevni avaz”, naime, došao je u posjed službenih podataka koji otkrivaju da u dijaspori živi 89.547 punoljetnih bh. državljana koji imaju prebivalište u BiH i 35.827 njih koji ga nemaju, ali svi imaju biometrijske pasoše i, uprkos tome, nisu upisani u Centralni birački spisak (CBS). 

Istražujući ovu temu, došli smo do šokantnog podatka da krivica leži u kontradiktornim odredbama Izbornog zakona BiH.

Dok predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Ahmet Šantić tvrdi da ovo pitanje mora riješiti zakonodavac, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Hasan Šehović već se obraćao CIK-u i Parlamentarnoj skupštini BiH. 

- Naši građani koji su pasoše izvadili u bh. ambasadama i konzulatima svake dvije godine moraju prolaziti procedure ponovne registracije. Od nas se traži aktivna registracija, čime smo stavljeni u diskriminirajući položaj. Zahtijevamo od Parlamentarne skupštine BiH i Centralne izborne komisije BiH da, konačno, nakon 20 godina mira, isprave ovu nepravdu - kaže Šehović.

 

Faksimil potvrde o broju bh. državljana s pasošem koji imaju prebivalište u BiH: Punoljetnih je 89.547, ali nisu upisani po automatizmu u CBS

faksimil

Faksimil potvrde o broju bh. državljana s pasošem koji nemaju prebivalište u BiH: Punoljetnih je 35.827, ali nisu upisani po automatizmu u CBS

Najžalosnije je što se nepravda nanosi time što, očigledno neko već godinama, namjerno ili ne, proizvoljno tumači zakonske odredbe i ovu kategoriju bh. državljana svrstava u odredbe člana 3.15, koji kažu da oni koji su upisani u birački spisak, da bi se našli u izvodu iz CBS-a, moraju CIK-u za svake izbore podnijeti prijavu za glasanje.

No, teško je vjerovati da svih proteklih godina, a posebno od 2006. otkako je Agencija za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA) odgovorna za tehničko vođenje CBS-a, neko “slučajno” ne primjećuje da ovi ljudi nisu upisani u CBS, iako su to po automatizmu morali biti! 

Oštećeni Bošnjaci 

Izborni zakon BiH, naime, isto tako kaže da je proces registracije birača stalan i postavlja se pitanje zbog čega bi njegov član 3.15 bio jači od člana 3.5 koji u stavu 1 navodi da se CBS vodi po službenoj dužnosti! Taj član 3.5 dalje navodi da CIK vodi Centralni birački spisak na osnovu evidencije nadležnog državnog organa koji vodi registar građana BiH, a to je u ovom slučaju IDDEEA, koja bi morala, kao i svakog drugog bh. državljanina, čim izvadi lični dokument svoje zemlje, automatski upisati u CBS!

I član 3.6 Izbornog zakona ovdje je vrlo bitan, a on navodi da je CIK odgovoran za tačnost, ažurnost i ukupni integritet CBS-a iz kojeg izrađuje izvode za raseljene osobe i birače koji glasaju van BiH. Izrada izvoda vrši se na osnovu podataka koje ima CIK, a riječ je o podacima koje IDDEEA dobiva prvenstveno od nadležnih MUP-ova, matičnih ureda, ambasada i konzulata, a tek na kraju se u Zakonu spominju podaci koje dostavljaju građani koji glasaju van BiH.

hasan-sehovic-svjetski-savez-dijaspore-bih

Šehović: Pismo nadležnima

Ovdje je očito da nadležni koji raspolažu službenim evidencijama o registru građana, ne koriste ih do kraja kako bi, kao i svi drugi bh. državljani koji žive u BiH, s momentom vađenja ličnih karata i pasoša, i naši građani iz dijaspore bili upisani u CBS, a ne da se  svaki put maltretiraju novim prijavama. 

ahmet-santic-22-1

Šantić: Određene nadležnosti

I sve, nažalost, opet ide na štetu Bošnjaka, koji zbog ovih (ne)namjernih pravnih nedorečenosti gube pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti entiteta RS.

19. juli krajnji rok

Svjetski savez dijaspore održat će Kongres 4. juna u Sarajevu, a najavljene su posjete zvaničnim institucijama te sastanak sa Šefikom Džaferovićem, prvim zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH. Za ovogodišnje oktobarske izbore, 19. juli je krajnji rok da CIK izvrši sve promjene u evidencijama raseljenih osoba i državljana koji glasaju van BiH.