GLOBUS

BAGDAD Hiljade demonstranata rastjerano suzavcem

Planirali da se upute ka "ultraosiguranoj" Zelenoj zoni

Fena

27.5.2016

Iračke snage sigurnosti su rastjerale danas suzavcem hiljade demonstranata u središtu Bagdada koji su planirali da se upute ka "ultraosiguranoj" Zelenoj zoni, gdje zasjeda vlada, a  koju su napali dva puta u posljednjim sedmicama.

Premijer Hajder al-Abadi je pozvao dan ranije svoje zemljake koji su predvidjeli demonstrirati, kao svakog petka od prije nekoliko sedmica, da odustanu dok se snage sigurnosti bore da od džihadista Islamske države (IS) oduzmu grad Faludžu, zapadno od Bagdada.

Već dvije sedmice, Iračani, većinom simpatizeri šiitskog šefa Moktada Sadra, demonstriraju svakog petka da bi dobili posebnu formaciju vlade tehnokrata sposobnih da se bore efikasnije protiv korupcije, nepotizma i klijentelizma. Međutim iračke političke stranke se protive ovim reformama obećanim u toku ljeta 2015. godine od  Abadija. Ovog petka, demonstranti su potisnuli snage sigurnosti na Trgu Tahrir, iščupali bodljikavu žicu i pokušali oboriti betonske blokove kako bi blokirali most koji vodi u Zelenu zonu gdje su koncentrirane državne institucije i ambasade.

U početku okupljanja, demonstranti su nudili maslinove grančice i cvijeće snagama reda, ali situacija se ubrzo promijenila i službe sigurnosti su odgovorile suzavcem da bi ih rastjerali. Demonstracije  se okončane i bilo je  maloljetnika koji su zadobili osjećaj gušenje od  suzavca, naveo je AFP.