KOLUMNE

Bosanski, i tačka

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

28.5.2016

Ustav Bosne i Hercegovine daje pravo konstitutivnim narodima i ostalima da jezik kojim govore nazovu imenom kakvim žele. Dio je ovo odluke Ustavnog suda BiH o ocjeni ustavnosti Ustava RS, koji bosanski jezik naziva „jezik bošnjačkog naroda“.

Nema se o ovoj, kao ni o ostalim odlukama Ustavnog suda šta polemizirati. Jedini imperativ koji ova odluka nosi sa sobom jeste da je institucije manjeg bh. entiteta provedu u praksi. Jer, odluke Ustavnog suda se ne komentiraju, nego provode.

Time će prestati diskriminacija Bošnjaka i njihove djece u manjem bh. entitetu da im se zabranjuje korištenje jedinog pravog i istinskog naziva njihovog jezika, što traje godinama.

Iako je, prema mnogima, i sama činjenica da su Bošnjaci svoje elementarno pravo na ime jezika, morali potražiti pred najvišom sudskom instancom u zemlji, važno je da najbrojniji narod u BiH ima crno na bijelo da svoj maternji jezik može zvati kako želi. Bosanski je jezik bošnjačkog naroda, i tačka.

Stoga će, shodno ovoj odluci, svaki organ i institucija u BiH, naročito u RS gdje godinama uskraćuju ovo pravo Bošnjacima, morati ispoštovati autonomnu volju jednog naroda na njegov jezik. U protivnom, svaki građanin imat će pravo pokrenuti postupak protiv negatora bosanskog jezika zbog ugrožavanja njegovog prava i kršenja identiteta.

U svjetlu odluke Ustavnog suda BiH valja podsjetiti da su Bošnjaci prvi Rječnik bosanskog jezika, autora Muhameda Hevaija Uskufija iz Tuzle, dobili još 1631. godine, i da je to djelo starije od Srpskog rječnika Vuka Karadžića čak 187 godina.

Još tada se Uskufi izjašnjavao kao Bošnjak koji govori bosanski jezik. Njegovu pjesmu staru skoro 400 godina, koja počinje stihovima "Bosanski da vam besidim, bratani, da slušaju dobrotelji, prijatelji znani..." prije svega trebali bi pročitati neprijatelji bosanskog jezika. Oni što ga pokušavaju ukinuti, poput onih iz doba nekadašnje Kraljevine SHS, koji su ga ukinuli dekretom. Skoro stoljeće je ta zabrana faktički živjela, a danas Bošnjaci imaju „dekret“ Ustavnog suda na slobodu korištenja imena bosanskog.