GLOBUS

UKRAJINA Poginuo jedan pobunjenički borac i ranjeno 14 ukrajinskih vojnika

Borbe se vodile u okolini Avdiivka

Fena

27.5.2016

Separatistički borac je poginuo danas u borbama s ukrajinskom vojskom u blizini Avdiivka, grada u kojem se ekipa OSCE-a našla usred pucnjave, dok je 14 ukrajinskih vojnika povrijeđeno na istoku Ukrajine.

- Jedan borac DNR-a je povrijeđen, drugi je poginuo u toku posljednja 24 sata - rekao je Eduard Basurin, visoki zvaničnik pobunjeničke “republike".

On je precizirao da su se borbe vodile u okolini Avdiivka, grada koji kontroliraju snage Kijeva, a nalazi se 10 kilometara sjeverno od pobunjeničkog uporišta Donjeck. Ova zona je i dalje "opasna", dodao je on.

Ukrajinske snage su navele da je 14 vojnika povrijeđeno u posljednja 24 sata na liniji fronta na istoku Ukrajine.

Oni su povrijeđeni “u pucnjavi koja je došla iz Donjecka” i kada je jedno oklopno vozilo naletilo na minu, precizirao je vojni glasnogovornik Andrij Lisenko na konferenciji za novinare.

Kod Avdiivka, ekipa OSCE-a, koji prati situaciju u Ukrajini, “ našla se između vatre”, rekao je Aleksander Hug, zamjenik načelnika misicije OSCE-a u Ukrajini.

- Niko nije povrijeđen - dodao je on, napisano je na Twitteru misije u Ukrajini.

Zemlja je već dvije godine poprište sukoba vojske i proruskih separatista, koje vojno pomaže Rusija, što Moskva demantira.

U ovom sukobu je poginulo gotovo 9.300 osoba i više od 1,5 miliona je raseljeno od njegovog izbijanja u aprilu 2014. godine, naveo je AFP.