TUZLANSKI KANTON

Manifestacija značajna za Bošnjake Podrinja

Počinju „Dani Hasana Kaimije 2016“

M. Mu. – M. B.

27.5.2016

Povodom kulturno-vjerske manifestacije „Dani Hasana Kaimije 2016“, koja se ove godine obilježava 14. put, jučer je u Muftijstvu tuzlanskom održana pres-konferencija posvećena ovoj manifestaciji.

Istaknuto je da je i ove godine prilagođena predramazanskom vremenu, te će početi 30. maja i trajati do 4. juna.

Kako je kazao Vahid ef. Fazlović, predsjednik Organizacionog odbora, rodno mjesto manifestacije jeste Zvornik, ali je naglasio da ona ima veliki značaj ne samo za Podrinje nego i za cijeli entitet. Istakao je da je ovogodišnja Povelja za životno djelo „Hasan Kaimija“ dodijeljena profesorici Melihi Terzić.

- Meliha Terzić zaslužuje pažnju kako naših institucija tako i svih onih koji je poznaju zbog njenog tihog, istrajnog, neumornog rada u korist naše zajednice i društva. Zadužila je Islamsku zajednicu svojim radom u Behram-begovoj medresi, ali i svojim doprinosima u razvijanju manifestacija vjere i kulture unutar IZ – rekao je ef. Fazlović.

Prema riječima Mustafe ef. Muharemovića, potpredsjednika Organizacionog odbora, manifestacija će ove godine biti održana u pet općina i to u Zvorniku, Sapni, Srebrenici, Milićima i Tuzli.

Značaj djelovanja

Hasan Kaimija se u drugoj polovini 17. stoljeća iz Sarajeva doselio u Zvornik, a svojim desetogodišnjim djelovanjem na tom području ostavio je dubok trag. Ideja o manifestaciji posvećenoj njegovom liku i djelu nastala je 2003. godine.